19 април, 2024

За първа година се проведе и бяха връчени наградите на конкурса, организиран от БАИТ, “Дигитални новатори в образованието”, като сред гостите бе и Министърът на образованието Красимир Вълчев, под чийто патронаж се състоя церемонията церемонията. Целта на конкурса е да отличи учителите – тези герои, без чиято усилена работа, вероятно нямаше да има как учениците да завършат своята учебна 2019/2020 г., особено и с тежест на непредвидената ситуация с пандемията и извънредното положение. Един от най-важните детайли на наградите “Дигитални новатори в образованието” бе, че те не бяха връчени на конкретни информационни специалности, а на преподаватели от най-разновидни предмети. Това, само по себе си означава, че големият победител от наградите на БАИТ, всъщност, е самото образование.

Церемонията бе открита от Весела Калъчева, изпълнителен директор на БАИТ, която благодари на бизнеса, спонсорите и партньорите на наградите “Дигитални новатори в образованието”, сред които изключителна чест имаше да бъде и технологичната медия DevStyleR.

Колеги, вие отдавна сте доказали, че сте социално отговорни компании и трябва да отбележа, че нашият бизнес е социално отговорен, а образованието е нашата обща кауза. Благодарение на нашите спонсори, успяхме да съберем много достоен награден фонд, който нашите учители и новатори напълно заслужават,” сподели Весела Калъчева.

Наградите са разделени в три части. Класиралите се на първо място, получиха парично възнаграждение в размер на 1000 лв., осигурени от ТехноЛогика ЕАД, Дейта плюс ООД, CENTIO #Cybersecurity, ВиЕмУеър България ЕООД, Майкрософт България ЕООД, както и продукт за защита на персонални компютри ESET Internet Security, за по-сигурна безопасна работа online, списък с препоръки за безопасна работа от вкъщи и онлайн обучение на тема „Основни познания и практически насоки в сферата на киберсигурността“, осигурени от CENTIO #Cybersecurity, ваучер за посещение на курс по избор в ERP Academy от ERP Academy, ваучер за курс „Въведение в Agile и начини за приложение на Agile принципите в сферата на образование” от Би Толкс Аджайл ООД.

На класиралите се на 2-ро и 3-то място във всяка от четирите категории ще бъдат връчени различни материални награди – настолен компютър Dell Vostro Desktop 3668 i5-7400, 4GB, 1TB SATA, Intel graphics, DVDRW, Ubuntu, 3Y NBD с монитор Dell 22 Monitor – P2219H – 4.6cm (21.5″), принтер HP LaserJet Pro M102a А4 от Контракс АД; 3D принтер Da Vinci и графичен таблет WACOM от Вали Компютърс ООД, продукт за защита на персонални компютри ESET Internet Security, за по-сигурна безопасна работа online, списък с препоръки за безопасна работа от вкъщи и онлайн обучение на тема „Основни познания и практически насоки в сферата на киберсигурността“, осигурени от CENTIO #Cybersecurity, ваучери за посещение на курс по избор в ERP Academy от ERP Academy.

Последва слово на председателя на УС на БАИТ, Огнян Траянов, който заяви, че наградените учители са малка извадка от всички, които са споделили своите постижения.

Дълбок поклон към това, което всички вие успяхте да постигнете! Вие прегърнахте дигиталната възможност на това предизвикателство, което виждаме, че и до днес то променя начина ни на живот и мечтите ни за бъдеще. Но вие се посветихте и за това посвещение няма награди, няма отличия. Най-голямата награда е благодарността на родителите и успехите на децата. Ние много добре знаем какво означава една учебна година за един ученик. За тази възраст той може да научи десетки пъти повече информация и да я усмисли, отколкото някой, да речем на 40 години,” сподели благодарствено Огнян Траянов.

Той сподели и, че ролята на дистанционното образование не трябва да се преувеличава и хиперболизира, но не могат да се отрекат хубавите неща, които са се случили.

Има учители, които ни казаха, че всички заслужават награда, защото са се посветили на тази кауза. Ученици пък ни споделяха, че по този начин е било по-интересно и интерактивно за тях. Трябва да кажем, че дигиталният образователен процес не е, за да замести класическия, а за да го допълни. Още от първия ден, в който обявихме информация за конкурса, получихме около 150 кандидатури. В целия процес имаше много учители с огромен опит, знания, умения и положен труд, някои от които дори още от 2009 г. качват образователни видеа и залагат на дигитално образование. Но нека който не е награден да не се чувства обиден, защото ние можем да благодарим на всички вас и осъзнаваме отговорността на вашата професия. Ще кажа, че “Дигитални новатори в образованиетотепърва започва и ние ще го организираме всяка година. Надяваме се и на сътрудничеството на МОН и искаме да благодарим на министър Вълчев, че създаде една среда, в която по естествен начин се родиха и доказаха добрите модели,” завърши Огнян Траянов.

Министър Красимир Вълчев благодари на БАИТ за доброто и ползотворно партньорство, благодарение на което освен “Дигитални новатори в образованието” са факт и други общо проекти, насочени към дигиталната грамотност сред българските ученици и студенти – бъдещето на българската ИТ индустрия.

Учителите имат нужда от награди, защото техният труд е дългогодишен и отблагодаряването идва след години. Някак много трудно стигаме до това, да осъзнаем колко много са ни помогнали нашите учители през ученическите години. Да, сега може да сме знаещи, можещи и реализирани, но тогава не сме били. И точно това е неблагодарното в тази професия. Поради тази причина е много важно да има такива награди, чрез които да стимулираме културата на образователните иновации, които се случват по много причини – административни и технологични, но най-вече се случват поради енергията на учителите,” сподели министър Вълчев и допълни, че един учител не трябва да е лектор, а наставник, защото трябва да напомня на учениците, че не могат единствено да гледат към информационните технологии, а трябва да четат и книги, да се образоват в науки, свързани с креативността.

По този начин днешните деца ще се превърнат в дигитални създатели, а не само в дигитални ползватели. В бъдеще това ще бъде разделението, а не между хора които имат цифрови умения и такива, които нямат. За да ги направим такива, не трябва да забравяме, че са важни както математиката, така и природните науки, комуникативната компетентност,” продължи Красимир Вълчев, като за финал благодари на всички и пожела успех.

След неговата реч, Весела Калъчева сподели, че общо получените кандидатури за наградите са 228, като не единствено от представители на градовете, а и от малки села. Тя нарече учителите не само дигитални новатори, “но и дигитални будители”. Последва и обявяването на отличените учители от цяла България в съответните категории.

Победители в категория „Иновативен подход за преподаване“:

1. Мария Домовчийска, ОУ „Христо Ботев“, гр. Раковски
2. Петя Николова, СУ „Никола Войводов“, гр. Враца
3. Петя Велева, ЧОУ „Томас Едисън“, гр. София

По решение на журито бе присъдена и една поощрителна награда на Радка Костадинова, СУ „Иван Вазов“, гр. Вършец

Победители в категория „Най-добре посрещната учебна програма от ученици и родители“:

1. Николай Данев, СУ „Акад. Емилиян Станев“, гр. София
2. Таня Коларова, СУ „Кирил и Методий“, с. Нова махала, общ. Батак
3. Станимира Савова, ОУ „П. Р. Славейков“, гр. Варна

Победители в категория „Технологични иновации“:

1. Елица Цонева, ЧОУ „Томас Едисън“, гр. София
2. Десислава Димитрова, ИСУ „Св. Св. Кирил и Методий“, гр. Велинград
3. Зорница Йорданова, ЦДО/СУ „Св. Климент Охридски“, гр. Аксаково

Победители в категория „Мултиплициране на иновативните учебни решения“:

1. Даниела Попова, СУ „Св. Патриарх Евтимий“, гр. Пловдив
2. Десислава Цокова, ПГ „Асен Златаров“, гр. Видин
3. Албена Кискинова, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Куртово Конаре

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев връчи две специални грамоти: на „Телелинк Бизнес Сървисис Груп“ АД – за изграждане на единна национална платформа за електронно обучение в помощ на дигиталното образование. Системата включва създаването на 800 000 потребители с възможност за използване на платформа за обучение през Майкрософт Teams, като в последствие са добавени всички достъпни на пазара платформи и ресурси. В рамките на проекта, реализиран в условията на извънредно приложение, Телелинк Бизнес Сървисис съвместно с Microsoft осигуриха поддръжка при внедряването и пускането в експлоатация на системата.

Втората специална награда бе връчена на Николай Илиев, управител на „Некст Лаб“ ЕООД, който дари компютърна техника на 66 деца от Монтана.

По мнението на учителите, които се включиха в конкурса, организиран от БАИТ,
„неочакваната“ учебна 2019/2020 г. им даде изключително много възможности да „надскочат себе си“, да излязат „от коловоза на ежедневието“, да открият „нови начини на вдъхновение“, както и „уникални и незаменими възможности за обучение, които могат да съществуват само в онлайн среда“.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author