25 април, 2024

Nokia обяви създаването на самостоятелна ентърпрайз 5G мрежа, която няма да залага на вече съществуваща 4G инфраструктура. По този начин компанията ще може да обслужва корпоративни клиенти, които се нуждаят от “standalone” (SA) 5G, за високо изискващи индустрии като автомобилната и минната. Това ще помогне за изграждането на здрава екосистема от индустриални активи, които клиентите на компанията ще имат на разположение.

Съществуват два вида 5G мрежа – “standalone” и “nonstandalone” (NSA). Вторият вариант позволява добавяне на 5G честота към основата на LTE мрежата. Това означава, че при низходящият честотен трансфер функционира 5G, но при възходящия – LTE. Специалистите казват, че за момента мобилните оператори използват NSA мрежа, но и са убедени, че това ще се промени и ще предпочетат SA такава, тъй като тя предлага много повече. Поради тази причина “standalone” мрежата е много по-функционална за корпоративни операции.

Клиентите могат да използват 5G SA частна мрежа, чрез Nokia Digital Automation Cloud платформата или Nokia Modular Private Wireless. Първият вариант функционира, чрез деплой на компактен сървър с внедрена application платформа, докато Modular Private Wireless предлага повече опции за персонализиране на мрежата.
5G SA чрез Digital Automation Cloud ще бъде на разположение в началото на септември, докато Modular Private Wireless, чак в началото на следващата година. Nokia вече има повече от 180 корпоративни клиенти за частната wireless мрежа и повече от 30 търговски 5G ангажименти към компании като Lufthansa Technik и Toyota Production Engineering.

Освен 5G SA мрежа, Nokia обяви и подобрения в своето 4.9G/LTE портфолио, като компанията стартира първата по рода си радиочестота 87 (410 MHz), разширяваща потенциала за покритие на частна безжична мрежа в областите на обществена безопасност, транспорт, комунални услуги и др. .

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,
Author