25 април, 2024

Когато изграждате уеб приложение, производителността обикновено е компрометирана. Ограниченията на JavaScript правят тежките изчисления бавни и това влияе значително на потребителското изживяване. Ето защо повечето от популярните игри и мощни приложения се предлагат само като native приложение за десктоп.

WebAssembly се опитва обаче да промени играта. Този формат цели native изпълнение сред уеб приложенията. С WebAssembly кодът на всеки език за програмиране може да бъде компилиран в байт код, който работи в браузър. Работи с все повече и повече браузъри, включително Microsoft Edge, Safari, Chrome, Opera Mobile и др.

Кодът на WebAssembly се изпълнява по-бързо от JavaScript. В резултат на това можете да напишете критични за производителността части на приложението с най-подходящия език (C / C++ / C# / Rust / Kotlin и т.н.). След това WebAssembly ще се грижи за изпълнението в браузъра. Native приложенията могат да се стартират в браузъра веднага. Това означава итдостъп до повече потребели, като същевременно предлага сравнителна производителност в мрежата.

Уеб приложенията стават и все по-мощни с WebAssembly. Тази технология определено си заслужава да се опита, ако планирате да изградите онлайн редактор на изображения или видео, уеб игра, P2P платформа, музикално приложение, интерактивни приложения за обучение, приложения за 3D картографиране и т.н.

Първоначално Dart е бил предназначен да реши всички тези проблеми, но е пренасочен да управлява мобилната разработка с Flutter. Разработването на сложната функционалност, от която се нуждаят GUI, не е тривиална задача, а JavaScript не е идеалният език, тъй като трябва да работи чрез DOM. Но благодарение на WebAssembly езиците, които обикновено се използват за графични графични интерфейси, като C и C++, се използват за изграждане на уеб GUI.

Въпреки че C / C++, Go и Rust са най-популярните езици за разработка на WebAssembly, други езици също могат да се използват за разработване на сложни уеб приложения. Но дали WebAssembly е бъдещето не е напълно ясно, защото все още кънти ехото от доклада на Техническия университет в Брауншвайг, в който се анализират проблемите в сигурността.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,