20 април, 2024

На 14 юли 1995 г. MP3 се появява за първи път като разширение на името на файла. Аудио форматът е създаден, така че да представлява решение на дотогава често срещаните проблеми с честотните ленти и данните от различните формати с големи размери. В общи линии – преди MP3, аудио файловете бяха значително по-големи, което изискваше по-сериозна оперативна памет на дигиталното устройство. Разбира се, съществуваше и и страх от унищожение на аудио качеството – колкото по-малък файл, толкова по-малко данни съхранява той. Но ето ни сега – 25 години по-късно, с дистанцията на времето, определено можем спокойно да кажем – да – MP3 форматът промени тотално музикалната индустрия.

Естеството на един MP3 файл е, че той всъщност звучи добре, въпреки размера си. Той е компактен, лесно преносим, не изисква много място за съхранение и с днешния интернет може да бъде свален за по-малко от секунда.

Но връщайки се назад, трябва да отбележим, че MP3 файловете направиха революция в музикалната култура. От средата на 90-те и началото на новия век, производството и издаването на албуми винили, рязко спадна и почти изчезна. Нямаш нужда от винил, ако можеш да си позволиш по-мобилен музикален носител – CD. Аудио дисковете видяха своя пик, именно благодарение на MP3 формата. А оттам модерни станаха и аудио плеъри, MP3 плеъри и др. Малко по-късно стартираха и музикалните платформи и малко или много, сегашният модел на слушане на музика е благодарение на създаването на MP3 форматът.

От критична гледна точка може да се каже, разбира се, че много музикални компании пострадаха от това и загубиха чара на своя бизнес. Музиката се превърна в нещо, което става по-лесно достъпно и по-евтино за производство и разпространение. Това пък създаде една вредна тенденция – ниско музикално качество. Не като информация, която файлът носи, а като музика. В даден момент музикалните сцени се напълниха с изпълнители със съмнително качество, а продуценти и текстописци започнаха да се припознават в модела на бързата слава.

Тагове: , , , , , ,
Author