25 април, 2024

С развитието на технологиите, т. нар. deep fake все по-често ще намира място в новините, тъй като разработването и усъвършенстването му ще доведе и до по-голяма приложимост. Но можем ли да си представим deep fake да навлезе в киноиндустрията? Вероятно това ще стане и сред първенците ще са не кои, а самите Disney. Нова технология от Disney Research Studios стремглаво може да превърне спекулациите във факт. При това не след дълго.

Четирима учени са успели да достигнат до deep fake с най-високата резолюция в света до момента – синтетична среда, в която компютърна програма успява да използва съществуващи изображения, чрез които да променя външния вид на даден човек. Както може да се види по-долу, подобието се надгражда и изменя реалната лицева външност до момент, в който човекът вече съвсем не прилича на себе си.

Разбира се, има още много работа пред изследователите до достигане на вероятно плашещото съвършенство и за момента работата е на ниво мегапиксели. Можем да вземем предвид, че последните телефони на пазара предлагат камери с по над 100 мегапиксела, т.е. постижението за момента не е шокиращо, но пък е най-доброто на този етап.

Изследователите отбелязват, че популярният open-source DeepFaceLab, за момента може да създава варианти на 256 х 256 пиксела, докато тяхното откритие неколкократно изпреварва опцията на open-source системата и моделът им произвежда 1024 х 1024 пиксела.

За създаването на deep fake, най-напред се прави запис на стандартно поведение на даден човек. Например, как говори, как се усмихва, как движи главата си. След това изображението се подравнява като се селектират ключовите точки и форми от лицето и се определи тяхната кореспонденция с лицевите черти. Учените определят, че това е същият принцип, който се използва и от платформите за лицево разпознаване.

Счита се, че deep fake технологията ще помогне значително на киноиндустрията, като за пример се дават случаи, в които даден актьор умира, преди финализирането на снимките. В тези случаи се преминава през сложни процедури и тежки задачи, свързани с визуални ефекти – по начина, по който е използвана Кери Фишър в Star Wars: Rogue One или Пол Уокър в Fast and Furious 7. Другият пример, който оставя смесени чувства е очакваният четвърти филм с участието на Джеймс Дийн – 65 години след като умира на 24 годишна възраст през 1955 г.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,
Author