23 април, 2024

Статистическият език за програмиране R се изкачва в няколко индекса за популярност на езиците за програмиране. През май, когато R се включи в топ 20 за първи път от три години, езикът може да стане жертва на консолидация в статистическото програмиране, като повече разработчици в областта предпочитат Python.

Възможна причина за това е, че статистическото програмиране намира път от университета към индустрията в днешно време, а Python е все по-приет от индустрията“, пишат от Tiobe по това време.

Една от основните причини в популяризирането на R e, че R и Python са използвани за търсенето в университети и от глобалните усилия да се намери ваксина срещу вируса COVID-19, за да се покрие всяка възможност и да не се разчита единствено на Python.

R също не присъства в топ 10 на списъка на GitHub за 2019 г., който се води от JavaScript и следва Python, Java, PHP, C #, C ++, TypeScript, Shell, C и Ruby. R е вторият най-посещаван маркер от университетите след Python. Двете най-големи групи, които използват R, са учени от социалните науки и биологията, следвани отблизо от индустрията на здравеопазването. Според индекса на Tiobe и DevMountain, R се използва все повече от големи компании като Uber и Google.

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , ,