20 април, 2024

Пореден казус от онлайн дискусията на DevStyleRHR Зона: (НЕ)удобните въпроси”. Тук HR специалистите разглеждат често срещано явление при преглеждането на обяви. На всеки му се е случвало чрез платформи, сайтове и т.н., да попадне на интересна работа, хващаща окото – уви, не е упоменато нивото на заплащане. Но това е нормално, защото в повечето различни позиции, също не е. Защо се получава така, ще ни отговори Анита Станоева, HR Manager в Software AG.

Според нея има много държави, в които това е абсолютно задължително – да се представи ориентировъчен диапазон за заплатата, която кандидатът би получавал. Но в България това все още не е прието като изискване и Анита Станоева не отрича, че тук заплащането все още е тема табу, защото е във фирмената култура, но и в тази на хората, да не се обсъждат пари.

“В това няма нищо лошо, защото малко или много всеки човек си знае цената и общо взето знае какви са личните му изисквания, когато кандидатства за интервю за работа. Но хората си говорят помежду си и малко или много са наясно какви са заплатите на пазара. По един или друг начин всяка фирма трябва да се чувства свободна да запази тази информация за себе си,” споделя Анита Станоева и завършва с това, че запазвайки нивата на заплащане от общественото знание, то по този начин фирмата се чувства по-добре за себе си и по-конкурентна спрямо останалите компании на пазара.

Тагове: , , , , , , ,
Author