24 април, 2024

Индия забрани десетки приложения и платформи, направени от китайски компании, включително TikTok, WeChat и няколко QQ и Baidu приложения. Министерството на информационните технологии взе решение “с оглед на наличната информация, те участват в дейности, които са в ущърб на суверенитета и целостта на Индия, отбраната на Индия, сигурността на държавния и обществения ред”.

Забраната засяга общо 59 технологии, включително и Mi Community и Mi Video Call на Xiaomi. Както е в много други държави, TikTok е много развит и в Индия. Приложението за видеоклипове с кратка форма има повече от 200 милиона потребители в страната, а компанията майка ByteDance очакваше да пресече 300 милиона там до края на тази година.

Всички приложения все още са достъпни в App Store на Apple и в Google Play Store, според TechCrunch. В момента не е ясно как Индия действително планира да приложи забраните. Този ход със сигурност ще задълбочи напрежението между двете най-населени страни на планетата. По-рано този месец най-малко 20 индийски войници бяха убити при граничен сблъсък с китайските войски.

Компютърният екип за реагиране при извънредни ситуации (CERT-IN) също получи множество доказателства от гражданите по отношение на сигурността на данните и нарушаването на поверителността, засягащи въпросите на обществения ред“, заяви правителството на Индия. “В публичното пространство има силна гласност да се предприемат строги действия срещу приложения, които вредят на суверенитета на Индия, както и на личния живот на нашите граждани“, допълниха те.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,