20 април, 2024

Полина Димитрова e Tech Lead в Immedis. Тя е отборен играч с чувство за хумор, а денят ѝ започва с усмивка и чаша кафе. Работи по разнообразни и интересни проекти, харесва футбол и фентъзи.  

Как започва работният ти ден?

Работният ми ден започва с усмивка и чаша кафе. Старая се сутрин да прегледам по-специфичните и трудни задачи, както и да организирам работата на екипа ни. Имаме ежедневни оперативки с колегите и споделяме какво сме правили вчера, какви проблеми сме срещнали и с какво ще се занимаваме днес. По този начин още в самото начало на деня поставяме ясно целите си.

С какви проекти се занимаваш?

Проектите са разнообразни, което е хубаво, постоянно се обогатяваме с нещо ново и поддържаме интерес в работата си. Последните месеци се занимавах с проект, свързан с подобряване архитектурата и сигурността на системата ни за менажиране на документи. В Immedis разработваме корпоративен облачно базиран софтуер и решения, насочени към предоставяне на международни услуги за изготвяне на заплати и данъчни услуги на глобални компании.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него, напр. талисмани, специална чаша?

Спретнато в началото на седмицата. Имам снимка на семейството ми и не държа други специални вещи. В края на седмицата поне четири празни чаши кафе са се натрупали на бюрото ми.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научилa?

Използвам C# (MVC, .NET Core, Web API), JavaScript (JQuery) и PostgreSQL.
Основните си познания получих в Техническия университет във Варна. Mинала съм и доста обучения в различни платформи. С колегите често споделяме добри практики помежду си, разбира се, в комбинация с опита, който неусетно трупаме в работата си.

Как премина интервюто ти за работа в компанията, в която работиш?

Добро впечатление ми направи средата и отношенията на колегите в офиса, както и мениджърите, които ме интервюираха. Това ми даде възможност да подходя към интервюто спокойно и уверено. Макар че имаше доста технически въпроси, още от самото начало усетих, че това е моето място. За моя радост тази нагласа ми донесе успех. Получих обратна връзка, съвсем скоро след срещата, и ето ме тук.

Имаше ли въпрос, който те затрудни? Какъв беше той? Как би отговорил днес?

Имаше един подвеждащ въпрос за заявките в базата от данни с избор кое би било с по-голямо бързодействие. Леко поспорихме, но успях да защитя отговора си. Предполагам и сега щях да постъпя така.

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

Когато съм на интервю приготвям цял списък с въпроси. Повечето от тях са естествено на тема програмиране. Нещото, което бих попитала, е „Как би постъпил, ако откриеш грешка на друг колега?“. От отговора лесно мога да разбера, дали човекът има екипно мислене или не.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Като цяло харесвам футбол – мога да гледам мачове, но не спортувам активно, освен в моментите, когато тичам след сина си. С мъжа ми често играем федербал в двора ни. Планираме да си сложим и баскетболен кош.

Какво четеш за разпускане?

Харесвам фентъзи. Любима книга ми е „Пътеводител на галактическия стопаджия“. Увличам се по книги за психологията на човека. Последната книга, която започнах е „Силата на навиците“.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

В добрата комуникация и споделянето с колегите. Фирмата ни предлага целогодишни акаунти в платформа за обучение и в случаите, когато не съм запозната с дадена технология, влизам и научавам това, което ми е нужно.

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Програмистите имаме навика да се откъсваме от света, когато работим. Съответно много неща, които пречат на обикновен човек, могат да останат незабелязани, докато сме задълбали в някакъв замисъл за нова функционалност. Случвало ми се е да се стряскам, ако някой дойде и ме заговори в такъв момент. В офиса ни средата винаги е била предразполагаща – по-често е спокойна, но със сигурност не минава ден без весели моменти и интересни дискусии между колегите.

Само седмица след настъпването на извънредното положение, всички близо 750 души персонал във Варна бяха изпратени да работят от домовете си и за момента изглежда, че дистанционна работа е нещо, което ще се запази като възможност за всеки от нас и в бъдеще.

Иначе в момента, работейки от вкъщи, синът ми често ме разконцентрира като ми завърта стола или ми затваря лаптопа, натиска копчетата и „одобрява пул рикуести“ вместо мен. 🙂 Но се справям с търпение и позитивна нагласа.

Какви са твоите хобита?

Обичам да готвя вкусотии на семейството си. Когато имам време, играя на настолни игри (Катан, Каркасон, Диксит, Монополи) с близките си.

 

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

Една от важните книги за мен е „Програмиране = ++Алгоритми“. Като цяло следя публикациите в engadget.com и когато имам време слушам подкастове на „Свръхчовекът“.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Хубаво е да се посещават технологични събития, те ти дават възможност да натрупваш нови контакти, да видиш други възгледи и гледни точки. Радвам се, че Immedis ни дава възможност и за това.

Разкажи ни за интересна/забавна случка по време на работа.

След дълга онлайн среща с англоговорящи колеги, минах на друга среща с български колеги. По време на срещата се отнесох и вместо на български заговорих на английски, та настана наистина голям смях.

Къде си се представяш след 5 години?

Със сигурност тук в България! Смятам че е хубаво младите хора като нас да виждат бъдещето си в нашата страна, а не някъде другаде.

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

Програмиране = ++Алгоритми

Кое е любимото ти програмистко meme/виц?

Това е митът за фронт енд и бек енд

Кой е твоят IT гуру?

Според мен колегите, с които работя в Immedis, са едни от най-добрите Dev гурута! Всеки ден научавам нещо ново от тях, за което съм им наистина благодарна.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Свободата която професията ни дава. Можеш да измислиш и направиш всичко, както и да работиш навсякъде, стига да има интернет. 🙂

Кога предпочиташ да кодиш – през деня или през нощта?

През деня.

Искаш ли да споделиш още нещо с нас?

Нека бъдем добри, да споделяме с другите това, което мислим, че е важно. Да не се притесняваме да питаме, когато не знаем нещо, а смело да търсим отговори на това, което ни вълнува. Да намерим баланс между работата и семейството, защото така съхраняваме себе си по-добре. Да не сочим с пръст, когато някой сгреши, а да му помогнем да се поправи. И най-вече да сме здрави!

Тагове: , , , , , , , , ,