25 април, 2024

Бостън забрани използването на технологията за лицево разпознаване в града, превръщайки се във втория град в света, който го прави, като първи беше Сан Франциско. Общинският съвет единодушно гласува да забрани използването на технологията и да забрани на всяко служителите на града да получават данни за лицев надзор, като го искат чрез трети страни. Мярката вече ще отиде при кмета Марти Уолш с мнозинство, доказало вето. Кабинетът на Уолш каза, че ще преразгледа забраната.

Този ход идва, дори когато градските служители казват, че технологията все още не се използва от полицията в Бостън – въпреки че отделът може да получи достъп до тези правомощия с обновяване на софтуера.

Съветникът Рикардо Аройо, който спонсорира законопроекта заедно с съветника Мишел Ву, отбеляза, че технологията е необичайно неточна при определянето на раса. Проучване на MIT установи, че при жените с по-тъмна кожа, програмите за анализ на лицето имат степен на грешка до 35%.

Той има очевидни расови пристрастия и това е опасно“, каза Аройо преди изслушването. “Но това също има някакъв смразяващ ефект върху гражданските свободи. И така, във време, когато наблюдаваме толкова много директни действия под формата на маршове и протести за права, всякакъв вид технология за наблюдение, която би могла да бъде използвана по същество за смразяване на свободата на речта или… повече или по-малко наблюдение на активизма или активистите, е опасно.”

По време на срещата и преди гласуването Ву каза, че Бостън не трябва да използва “расово дискриминационни технологии“. Тя отбеляза докладите за първия известен случай на арестуван човек, след като е бил идентифициран погрешно чрез технологията за разпознаване на лица, е на мъж от Мичиган.

Тагове: , , , , , ,