16 април, 2024

Стартъпът Zoox описва себе си като компания, фокусирана върху изграждането на „автономна мобилност“, която включва софтуер за самостоятелно управление на превозни средства за безопасно движение по градските улици. Базираната в Калифорния Zoox, която също има офиси в района на залива Сан Франциско, е основана през 2014 г. от Тим ​​Кентли-Клай и д-р Джеси Левинсън.

Сделката все още не е официално обявена, но се очаква да се случи до края на месеца, твърдят от ZDNet и Information. Ако бъде потвърдено, придобиването на стартъпа ще даде на гиганта за електронна търговия достъп до пул от над 1000 служители и допълнителен талант в пространството за самостоятелно шофиране.

Към днешна дата стартъпът е събрал 955 милиона долара за четири кръга на финансиране. Предишните инвеститори включват Alium Capital, Blackbird Ventures и Grok Ventures.

Понастоящем Zoox проектира превозно средство с нулеви емисии, способно на автономна мобилност, използвайки „най-новото в автомобилостроенето, роботиката и възобновяемата енергия“, според фирмата, и тази схема може да бъде една от първите инвестиции, направени чрез програмата за клитични иновации на Amazon.

 

Тагове: , , , , , , , , ,