26 април, 2024

Онлайн дискусията “HR Зона: (НЕ)удобните въпроси” послужи за отговор на някои много интересни въпроси, насочени към специалистите. Например, достатъчно ли е само едно интервю за работа за определена позиция или има нужда от повече? Тук няма как да има еднозначен отговор, а доколкото разбираме – всичко зависи от самия кандидат и от самата позиция.

Едно интервю е достатъчно, но две интервюта също могат да бъдат достатъчни и разбира се, това е въпроси и на HR подход за набиране на кадри.

Когато търся хора за собствения си екип, избягвам да се доверявам на едно единствено впечатление, което ми е създадено. Обикновено се включват колеги, които интервюират заедно с мен, в последствие има и такива, които интервюират сами. Някой път се стига до доста протяжни процеси, включващи множество интервюта, многократни привиквания на кандидати и т.н,” споделя Зорница Янкова, Chief HR Officer в ScaleFocus.

Според нея това много често натежава и поради тази причина се забелязва, че в последните години процедурите по набиране на служители се случват много по-бързо, защото има по-голямо търсене и много стойностни кандидати. Тя също така отбеляза, че съществуват промени в методиката на интервютата за работа, тъй като самият пазар е променен. Все пак, най-добър вариант остава златната среда – нито повече, нито по-малко интервюта.

По темата се включи и Анита Станоева, HR Manager в Software AG, според която няма едно единствено правило, което непременно е необходимо да се следва при всеки един кандидат.

“Ако имаш нужда от някого на Junior позиция, който тепърва навлиза в дебрите на ИТ сферата, при всички положения едно интервю е напълно достатъчно. Няма нужда да го мъчиш този човек. Но разбира се, ако търсиш Lead или Senior, нормално е да има едно интервю, в което той да си зададе общите въпроси, а ние нашите. Ако се харесаме взаимно, логично е да последва второ интервю, което да е по-технологично и целенасочено, в което може да бъде поканен някой експерт от самия екип. Но няма как да има едно валидно за всички правило,” сподели Анита Станоева.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,
Author