19 април, 2024

Внезапна промяна на събитията, руският орган за комуникации – Роскомнадзор – публикува изявление на 18 юни, като обяви, че е отменил забраната си за популярното приложение за съобщения Telegram. Това решение идва след двугодишен период, когато руското правителство се опитва да блокира популярното приложение за съобщения в социалните медии и различните му дейности в рамките на своите граници.

По този въпрос редица местни медии твърдят, че причината за този ход е некомпетентността на правителството да ограничи използването на Telegram в страната. Говорителят на Роскомнадзор обаче даде да се разбере, че решението е взето в светлината на желанието на основателя на Telegram Павел Дуров да сътрудничи в борбата с тероризма и екстремизма на своята платформа. Във връзка с това изявление от наблюдателя съдържа следното съобщение: „Роскомнадзор отпада исканията си да ограничи достъпа до месенджъра на Telegram в съгласие с генералната прокуратура на Русия.“

Обявявайки новината, Роскомнадзор подчерта, че регулаторът поздравява готовността на изпълнителния директор на Telegram Павел Дуров да се изправи срещу тероризма и екстремизма. Съобщението очевидно идва в отговор на неотдавнашно изявление на Дуров, в което се твърди, че екипът на Telegram активно се бори с тероризма и екстремизма, като същевременно гарантира поверителността на потребителите.

В публикация от 4 юни изпълнителният директор на Telegram отбеляза, че компанията всеки месец предотвратява хиляди публични изявления, насърчаващи насилието. Дуров написа:

Всеки месец екипът на Telegram предотвратява десетки хиляди опити за разпространение на публични подбуди към насилие и терор. Telegram е разработила система за предотвратяване на глобални терористични актове, като същевременно гарантира поверителност на кореспонденцията в съответствие с политиката за поверителност на Telegram.“

Тагове: , , , , , , , ,