20 април, 2024

 

Адриана Панайотова и Весела Симова са основната движеща сила зад CoderDojo България. Те следват 6 години идеята, че обучението по програмиране трябва да бъде безплатно. Адриана и Весела са забелязали, че програмирането е важно умение, но има и умения, които не влизат в нашето образование като презентационните умения, развиването на проект и др.

 

Какво представлява проектът KITE?

Весела: KITE Project е събитие между състезание и изложение, което ще се случи за четвърта година в България, като идеята е, че децата от Dojo клубовете, които се събират периодично и научават нови неща за програмирането. Накрая, за да не е чиста теория, имат възможността да създават свой собствен проект. Този проект няма никакви ограничения, нито в каква насока е, нито с каква тема. Важното е да им е интересно. След това имат възможността да представят проекта си пред други “нинджи” – така наричаме децата, които посещават Dojo клубовете. Те го представят и пред ментори, които играят ролята на жури и поощряват децата.

Адриана: Важно е да отбележим, че KITE Project има състезателен елемент, но е и изложение, където всяко дете може да се вдъхнови от останалите деца, за да види, че е част от общност и че усилията в тази област си заслужават.

Весела: Ние вярваме, че пътят на децата да осъществят идея до завършен продукт е много важна. Те много често си променят идеята в движение и това се случва често.

Наблюдавате ли, че преди нямаше малки децата, които да се интересуват от програмиране, а вече има по-голям интерес?

Адриана: Истината е, че когато има малки деца, които се учат да програмират, по принцип не е желание на децата. Защото те не са чували за тези възможности. Децата започват осъзнато да се занимават може би след 3-4 клас. Истината е, че при нас много деца започват на 7-годишна възраст. 99% от тях много се забавляват и много им харесва.

Весела: Когато започнахме да правим Dojo клубовете, имаше малки деца. Интересното е, че имаше много момчета. Полагаме усилия да привлечем повече момичета в тази сфера и в момента гордо можем да кажем, че имаме по равно момичета и момчета в повечето Dojo клубове.

Какви са профилите на менторите?

Весела: Менторите са изцяло доброволци, които работят с децата. Повечето от тях са IT специалисти в някаква по-специфична сфера. Има много учители, които припознаха Dojo мисията и се включват като ментори и като капитани. Също така има любители на технологиите, които не са програмисти, но технологиите са тяхна слабост и имат позитивен опит с децата могат да им вдъхнат ентусиазъм.

Адриана: Имаме много добър пример с майка на три деца, която е адвокат по професия. Нейната страст се оказаха технологиите. Тя ни е от най-значимите доброволци. Другата такава е отново жена. Тя е инженер по образование, но не работи в сферата от дълги години. Не се е занимавала със софтуер, но се оказа, че е един от най-добрите ни ментори също.

Весела: Мислехме, че менторите ще загубят смисъл. Ще се включат два-три пъти и ще им писне. Но голяма част от менторите влагат много време и усилия.

Адриана: Те са млади хора и са ангажирани. Страшно се палят от идеята. Харесва ми, че доброволчеството в България вече се приема като нещо задължително, което е похвално.

Какви са плановете на CoderDojo до края на годината? Как ви се отрази всичко, което се случи през последните два месеца?

Весела: Както при всички – трябваше да минем от офлайн към онлайн. Малко закъсняхме със стартирането на онлайн работилниците. Но много по-ефективно е за ментори и за деца, тъй като не се губи време. Все пак те не започват от нулата и не е необходимо менторът да ги държи за ръка. По принцип клубовете се правят два пъти в месеца, но вече ги правим всяка събота и смея да твърдя, че децата успяха да научат много и да надградят знанията си. За пръв път се случва виртуално и KITE Project и малко ни плаши, но пък се включиха деца от над 10 града. Искам и да благодарим на нашите спонсори.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , ,