18 април, 2024

В официално писмо до Конгреса на САЩ, Арвинд Кришна, CEO на IBM, съобщи, че компанията спира да предлага технологии за лицево разпознаване и анализ с общо предназначение. Това решение идва поради опасенията на компанията за използване на технологиите им с цел расова дискриминация и несправедливости.

IBM няма да толерира използване на технологии за лицево разпознаване, предлагани от вендори за масово наблюдение, расово профилиране, нарушение на основните човешки права и свободи, както и други цели, които са в разрез с нашите принципи за доверие и прозрачност,” пише Арвинд Кришна в писмото си до Конгреса.

Компанията апелира за отговорни политики относно технологиите. Те вярват, че именно модерните и иновативни решения могат да доведат до прозрачност, да помогнат на полицията да опази общностите и гражданите, но в никакъв случай не бива да бъдат употребявани с цел дискриминация. Това е и причината за решението на IBM – техните технологии за лицево разпознаване и анализ вече няма да могат да се използват с общо предназначение.

В писмото си, Арвинд Кришна споделя и, че сега е моментът за началото на национален диалог относно това, как лицевото разпознаване трябва да се използва от правоприлагащите органи.

Изкуственият интелект е силно оръжие, което може да помогне на прилагащите закона, да опазват гражданите. Доставчиците на такива услуги и потребителите на AI системи обаче, споделят отговорност да подсигурят проверки и одиторски доклади за това, дали тези системи не се използват пристрастно от някои органи на реда”.

Кришна завършва с това, че е необходимо да се стимулира използването на технологиите освен с цел прозрачност, с цел търсене на отговорност. За тази цел могат да бъдат използвани телесни камери и модерни технологии за анализ на данни сред полицаите.

Тагове: , , , , , , ,
Author