25 април, 2024

Добри новини за всички ИТ специалисти, потребители на Lenovo. Компанията обяви, че ще сертифицира цялото си портфолио от работни станции с Linux дистрибуция, включваща Ubuntu и Red Hat. Според доклад на NetMarketShare, ежегодно се продават 250 милиона компютри, от които 7,2 милиона потребители предпочитат именно Linux. Общността, работеща именно с тази OS се разраства и ето, че разработчици, data scientists, application engineers и др. имат повод за радост.

Голяма част от потребителите по принцип избират сами да персонализират своите машини, като или закупуват без операционна система, или премахват вече инсталирана, за да “качат” Linux. Но сертифицирането с Linux софтуер е важно събитие, защото ще означава много по-голяма системна стабилност и представяне. В своя блог, от Lenovo споделят, че този акт означава за потребителите на Linux “излизане от сенките и преместване на enterprise ниво”, което непременно ще подобри Linux software екосистемата.

До този момент Lenovo е поддържала Linux само на определени продукти с лимитиран набор хардуерни конфигурации. Но вече цялото портфолио ThinkStation и ThinkPad P серията ще разполага с Red Hat Enterprise Linux и Ubuntu LTS. Това ще достави дългосрочна enterprise стабилност, която е и официално верифицирана. Това означава и, че подсигуряването на добрата и безпроблемна работа с Linux, ще доведе до end-to-end поддръжка – security patches и ъпдейти, драйвери и оптимизации. Нещо повече – Lenovo ще се грижи device драйверите да достигат директно в Linux ядрото.

От Lenovo споделят, че софтуерни разработчици, медии, развлекателни професии, системни администратори, ИТ инженери, AI специалисти и други – всички те ще разполагат с достъп до някои от най-широко разпространените софтуери, AI фреймуъркове и инструменти за подобряване на работния процес. А точно това ще придаде сериозна гъвкавост сред служителите на компаниите.

Тагове: , , , , , , ,
Author