16 април, 2024

Над 60 иновативни технологични разработки демонстрираха 100 ученици от 8 до 12. клас от Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София на първото виртуално изложение на ученически проекти ТУЕС Фест, което се проведе на 6 юни 2020 г. Онлайн фестивалът беше организиран от ученици от 11. клас, обединени около идеята да представят училището и да дадат поле за изява на таланта на съучениците си, независимо от ограниченията на COVID-19. С подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС, ръководството на училището и ИТ бизнеса събитието се реализира успешно и привлече над 2,200 посетители на 6 юни. Сайтът с представянето на проектите остава достъпен и след събитието, така че всеки, който се интересува от иновативни идеи и технологии, може да потърси вдъхновение, като разгледа най-интересните ученически проекти, създадени в ТУЕС през последната година.

Всеки от посетителите имаше възможност да разгледа онлайн профилите на проектите, да разговаря със създателите им във виртуални стаи с видеоконферентна връзка и да гласува за своя фаворит в три категории – Софтуер, Компютърни мрежи и Вградени системи и роботика. На база на гласовете на посетителите във всяка категория беше отличен по един проект.

Наградата в категория Компютърни мрежи спечели проектът Cyber Range – виртуална среда за обучение по киберсигурност, симулираща комплексната инфраструктура на една ИТ организация. Проектът е разработен като дипломна работа от Андреа Петренко (12.а), Борис Дерменджиев (12.г), Васил Ангелов (12.г) и Кристиан Божинов (12.г). Носител на наградата в категория Софтуер e дванадесетокласникът Георги Демирев (12.б) за създадената от него игра RPG игра Avija, развиваща се в Средновековието. Проектът беше отличен и със специална награда от компанията Dopamine. Като най-добър проект в категория Вградени системи и роботика посетителите отличиха машината за коктейли, създадена от Петър Николов и Валери Добрев от 12.б клас. Награждаването също се проведе онлайн и беше  излъчено на живо в сайта на ТУЕС Фест 2020.

По време на ТУЕС Фест 2020 освен технологичните проекти на учениците, посетителите имаха възможност да се включат и в образователните лекции, част от програмата на събитието. Те научиха повече за уникалния образователен модел на училището лично от директора на ТУЕС доц. д-р инж. Стела Стефанова. Гостите на онлайн събитието разбраха и какъв път извървяват туесарите, за да станат успешни ИТ инженери в презентацията „ТУЕС или в какво се забърках“ на инж. Кирил Митов, завършил ТУЕС и преподавал дълги години в училището. Интересна за посетителите беше и презентацията за развитието на изкуствения интелект на Виктор Велев, ученик в 11 клас на ТУЕС, победител в миналогодишния хакатон на училището – Hack TUES 365 и част от организационния екип на ТУЕС Фест 2020. Най-голям интерес сред сред по-младите посетители предизвика презентацията на тема „Как да стана хакер?“, водена от Петър Кирков (ТУЕС’1997), който има 20 годишен опит в информационната сигурност.

Освен наградите за най-добър проект във всяка категория, бяха раздадени  специални награди на още 18 проекта от организаторите и компаниите партньори на събитието.

  • Михаил Киров (12.б) грабна наградата за “Най-добра игра на ТУЕС Фест 2020” с BossBattle, кооперативна стрелкова игра с противник, управляван от изкуствен интелект. Проектът спечели и специалната награда на Kaufland IT Hub.
  • Traffic Brain системата за автоматичен контрол на пътни светофари с цел облекчаване на трафика, създадена от Ангел Пенчев и Богдан Миронов (11.в) се пребори за наградата “По-добро бъдеще” за социално значим проект. Тя беше отличена и със специална награда от TelebidPro.
  • Платформата за препродаване на дизайнерски брандове ResellBulgaria, разработена от деветокласника Данаил Йорданов, спечели наградата “Изгряващи звезди” за най-интересен проект на ученици в 8. и 9. клас.
  • TelebidPro наградиха също Антоан Янев от 12.в за дипломния му проект – система за локализация на безплатни обществени велосипеди и приложението Ma what’s for dinner на Георги Любенов и Веселин Ангелов (11.б), което показва какви продукти имаш в хладилника с помощта на сензори и препоръчва рецепти, които можеш да сготвиш с тях.
  • VMware Bulgaria дадоха награда на поливателната система Аutomative Garden, която регулира температурата и се грижи за осветлението на плодове, зеленчуци и други растения. Проектът е разработен от Никита Проданов и Велислав Боянов (11.а).
  • Наградата на Ocado Technology отиде при приложението MVN A.I., разпознаващо жестове и движение с помощта на изкуствен интелект, създадено от десетокласниците Мартин Вайер, Никола Маноилов и Владислав Колев.
  • Telelink Business Services отличиха проекта за пътен знак с дистанционно управление на Илиян Антов (12.в).
  • Специалната награда на GTT Communications отиде при Самуил Иванов от 12.а за дипломния му проект “Изграждане на свързаност между два интернет доставчика на базата на Inter-AS option C”.
  • А1 България отличиха системата QDetect, следяща лица под карантина, на дванадесетокласниците Евгени Димов, Анета Цветкова и Костадин Костадинов. Те поканиха също в своята лятна акдемия и авторите на още 3 проекта: CyberVerse на Никола Сотиров (12.а), който симулира и демонстрира възможностите на изкуствения интелект в сферата на киберсигурността; учебната платформа, свързваща учители и ученици gAcademy на Самуил Георгиев и Антон Янчев (11.а), както и Протоколния анализатор на OSPF, разработен от Иван Бадиков (12.в).
  • Освен играта Avija, Dopamine наградиха още 3 проекта: платформата за игра и разработка на игри Game Console на Кристиян Йочев (11.б),  игралната конзола с ретро игри на Георги Корчаков и Мартин Кондов (11.г) и компютърната версия на Бикове и крави, създадена от осмокласника Константин Щерев.
  • CPD Ltd. също наградиха 2 проекта: бастун със сензори за незрящи Tony Stark did this, създаден от Константин Донев, Светлин Георгиев и Габриел Генков (11.б) и машината за автоматична изработка на фигури от дърво по предварително зададени инструкции 4 Asis CNC router на Кирил Чингаров (11.а).

ТУЕС Фест се организира от екип доброволци от 11 клас под менторството на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на училището.

Събитието се реализира благодарение на подкрепата на Experian Bulgaria, Kaufland IT Hub, TelebidPro, VMware Bulgaria, Droxic, Ocado Technology, Telelink Business Services, GTT Communications, А1 България, Dopamine и CPD Ltd. Партньори на събитието са DevStyleR, Международна компютърна академия IT Step, Ora и OpenFest.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,