18 април, 2024

Книгите са един от най-добрите източниците на информация. Ако говорим за книги за разработчици или по-точно за програмиране, те ще са стабилна основа, преди която ще започнете да работите по проекта, който сте си наумили.

Избрали сме 5 предложения, които имат високи оценки в сайтовете за книги, предпоръчват се от общността в социални мрежи и са интересно четиво, както за начинаещи, така и за напреднали. Приятно четене!

5.

Coders: The Making of a New Tribe and the Remaking of the World, Clive Thompson

От утвърдения tech писател Клайв Томпсън, блестящ и потапящ антропологичен сбор с най-мощното племе в света днес, компютърните програмисти – откъде идват, как мислят, какво прави величието в техния свят и какво може да ги спре… за пауза.

 


4.

The Art of Statistics: How to Learn from Data, David Spiegelhalter

Статистиката е навсякъде, толкова неразделна за науката, колкото и за бизнеса и в популярните медии стотици пъти на ден. В тази епоха на големи данни един основен схват на статистическата грамотност е по-важен от всякога, ако искаме да отделим факта от измислицата, показните красоти от суровите доказателства – и още повече, ако се надяваме да участваме в бъдещето, а не да сме прости наблюдатели.


3.

The Unicorn Project, Gene Kim

Това дългоочаквано продължение на заглавието на бестселъра Project Phoenix хвърля друг поглед върху Parts Unlimited, този път от гледна точка на софтуерната разработка. В проекта „Феникс“ Бил, ИТ мениджър в Parts Unlimited, е натоварен с проект, който е критичен за бъдещето на бизнеса, с код, наречен Phoenix Project. Но проектът масово надхвърля бюджета и изостава от графика.

 

2.

You Look Like a Thing and I Love You: How Artificial Intelligence Works and Why It’s Making the World a Weirder Place, Janelle Shane

„You Look Like a Thing and I Love You“ е едно от най-добрите лафчета за свалка… според изкуствен интелект, обучен от учената Джейнъл Шейн, създател на популярния блог AI Weirdness. Тя създава глупави AI, които се научават как да назовават цветовете на боята, създават най-добрите рецепти и дори флиртуват (лошо) с хората – всичко това, за да разберем технологията, която управлява толкова много от ежедневието ни.


1.

Artificial Intelligence: A Guide for Thinking Humans, Melanie Mitchell

Нито едно скорошно научно начинание не се е оказало привлекателно, ужасяващо и изпълнено с екстравагантно обещание и смущаващи неуспехи като изкуствения интелект. Наградената авторка Мелани Мичъл, водещ компютърен учен, сега разкрива бурната история на AI и скорошния спектър от очевидни успехи, големи надежди и възникващи страхове около него.

 

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,