19 април, 2024

Последните няколко актуализации на Android Studio бяха сравнително незначителни, като се фокусираха най-вече върху подобряването на качеството и отстраняването на грешки, но Google също готвеше по-голям ъпгрейд. Android Studio 4.0 оставa бета версия и е пълен с промени, които би трябвало да улесняват създаването на приложения.

На първо място е новият Motion Editor, интерфейс за създаване на сложни анимации за движение и приспособления в приложенията им с помощта на MotionLayout API. „Вече не е нужно да създавате и променяте сложни XML файлове“ – пише Google в публикация в блога. Motion Editor ги генерира за вас с поддръжка за редактиране на набори ограничения, преходи, ключови рамки и атрибути на изглед. Android Studio може също така автоматично да конвертира по-стари анимации на ConstrantLayout в по-новия стандарт MotionLayout за използване с новия редактор.

Има и подобрения на инспектора за оформление, като ново 3D представяне на вложени изгледи на живо, а новият прозорец за валидиране на оформлението ви дава представа как изглежда дизайнът на приложенията на няколко размера на екрана наведнъж. Може би Google може да го използва, за да създаде таблетни версии на своите приложения.

Android Studio 4.0 включва също промени за писане на код. Функциите от IntelliJ IDEA 2019.3 и 2019.3.3 вече са интегрирани, вече са налични шаблони за приложения на Kotlin, а clangd вече се използва за анализ на C++ код. Приставката за Android Gradle също поддържа използването на всички функции на Java 8 във всички версии на Android, вместо да ограничава определени функции (като java.util.stream, java.util.function и java.time) на по-нови нива на Android API.

Тагове: , , , , , , , , ,