25 април, 2024

Проучване на Sonatype посочва, че поради COVID-19 пандемията, дейността по софтуерна разработка във Великобритания е спаднала с 28% след 29 февруари 2020 г. Това се явява в разрез с други страни, в които пък се забелязва покачване – Германия с 12% и САЩ с 6%.

Developer-Tech предават, че въпреки взетите мерки от правителството на Великобритания, щетите от COVID-19 са изключително сериозни. Политиката на острова за държавно подпомагане с 80% от заплатите на хората работи добре, но същевременно 7.5 милиона души са без работа.

За изследването си Sonatype измерват броя на изтегляния на open-source компоненти от Maven централата – най-голямата публична директория, която за изминалата година е обслужила 10 млн. разработчици. Именно по този начин забелязват спада във Великобритания и покачването в САЩ и Германия.

Уейн Джаксън, CEO на Sonatype споделя, че на базата на световните икономически щети, причинени от коронавируса, е логично, че и ИТ секторът е пострадал в дадена форма. Освен, че “свалянията” на open-source софтуери във Великобритания се движи надолу, според него, британската софтуерна общност трябва да вземе пример именно от САЩ и Германия. Според данните, въпреки кризата и работата от вкъщи, там се демонстрира, че професията на разработчиците може да поддържа иновативност и да допринася за общността, смята Джаксън.

В едногодишен етап, от януари 2019 до февруари 2020 г., софтуерната разработка във Великобритания е достигнала ръст от 78% – ниво, към чието завръщане Уейн Джаксън е оптимистичен, тъй като това показва и китайският пример – рязък спад преди два месеца, но и рязко изкачване в момента.

Според изследването на Sonatype, спад се забелязва и в Испания, между 7 март и 11 април – 28%, както и Индия, между 8 февруари и 18 април – 18%. За сметка на това, Италия, която е сред най-засегнатите страни, отчита 16% покачване от януари 2020 г.

Тагове: , , , , , , ,
Author