19 април, 2024

Java архитектът Марк Райнхолд предложи създаването на нов OpenJDK проект с името Leyden за приложения с по-бърз старт и по-ниска памет. След като бъде одобрен и завършен, това ще даде възможност на разработчиците да компилират Java код в native приложения, предлагайки възможности, подобни на native mode на GraalVM.

Проектът има концептуална подкрепа от Oracle чрез Reinhold, както и RedHat. След предложението на проекта, ръководителят на OpenJDK от RedHat Андрю Хейли коментира случая:

Това е отлична новина. Време е да внесем статична AOT компилация. Нека да го направим!“ Подобни настроения дойдоха от Amazon, които заявиха, че са „много щастливи да видят това предложение„.

RedHat е член на Изпълнителния комитет за Java Community Process, а Amazon е влиятелен член на общността, който поддържа разпространение на Java, Amazon Corretto. Потребителите на безсървърни фреймуърци като AWS Lambda и Azure Functions биха се възползвали от Leyden, тъй като операторите плащат за използвано време. Бързото време за стартиране и изпълнение може да намали цената на студените стартове и да доведе до таксите под минималния праг на разходите.

Тагове: , , , , , , , , , , ,