20 април, 2024

Кирил Гълъбов е Director of Engineering в Abalta Technologies. Като специалист с отговорна позиция и дългогодишен опит в ИТ сектора, DevStyleR се допита до неговия коментар относно случващото се в българската индустрия – лесно ли бе прехвърлянето на компаниите в home office режим и какви са рисковете за компаниите, вследствие на COVID-19 пандемията.

Г-н Гълъбов, какво се случва с ИТ индустрията в условията на кризата и доколко е застрашен браншът?

Софтуерният бранш е силно застрашен и бе логично, че на първо време се опита да се справи с проблемите, идващи от отдалечения метод на работа.

Какви са рисковете за цялата ИКТ индустрия, в която има 77 000 наети специалисти?

Има множество рискове които могат да афектират заетите в ИТ индустрията. Като започнем от намалена ефективност на работещите, преминем през риска от съкращения и накрая – риска от заразяване и евентуална смърт. Въпреки, че естеството на работата позволява да се намалят някои от тези рискове, тя не ги изключва напълно.

Какъв е ефектът на пандемията?

Той е осезаем, имайки предвид вълната от съкращения и фалитите на фирми. Но пандемията може също така да създаде работни места.

Бяха ли изненадани софтуерните компании от обявеното на 13 март извънредно положение?

Не. Както видяхме софтуерните компании започнаха да преминават към дистанционна работа преди започването на извънредното положение.

Какви специалисти се търсят и какви предстои да се търсят? По-опитни и по-скъпоплатени или обратно?

Пандемията не е определящ фактор за нивата на заплатите и изискванията за ценз на пазара на кадри. По-трудно е да се работи с неопитни кадри в текущата ситуация, но с добра организация е постижимо.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author