16 април, 2024

Динко Танев е Managing Partner на софтуерната компания Lab08 и член на борда на Фондация „Еврика“. По негово мнение няма съмнение, че всички компании ще бъдат потърпевши от COVID-19 кризата, но това не трябва да ни прави песимисти, а напротив. Трябва да гледаме оптимистично, защото именно ИТ индустрията е тази, която я очаква светло бъдеще.

Как очаквате да се развие ИТ индустрията в условията на кризата COVID-19? 

ИТ индустрията, като всеки бизнес, е засегната от кризисното положение. Повечето хора си мислят, че след като служителите могат да работят от вкъщи, всичко е наред и бизнесът върви. Не трябва да се забравя, че голяма част от клиентите на софтуерните компании са директни потърпевши от тежката ситуация, което неминуемо оказва влияние и върху нас. 

Колко е застрашен софтуерният бранш? 

Трудно може да се каже, защото не са много хората, които са работили в подобни условия, ако изобщо има такива. Да, били сме свидетели и на други финансови кризи, но това е нещо различно поради комбинацията със здравна криза и пандемия. Малцина са хората, които могат с точност да предвидят как във времето ще се развият събитията в различните региони по света, а именно липсата на предвидимост е един от най-големите проблеми.

Как ще се усети ефектът на пандемията? 

Вече се усеща, но моите очаквания са това да стане доста осезаемо в най-близко време. Всички се надяваме, че през есента икономиката ще започне постепенно да се възстановява, но е много вероятно този процес да продължи 2-3 години. Със сигурност това няма да е мигновено и ще има трайни последици. Въпреки всичко, трябва да гледаме напред с позитивизъм и с надежда, че след този период ще се наблюдава помъдряване сред българските ИТ компании и софтуерни специалисти.
Има предположения, че такива пандемии ще се случват доста по-често от преди и ще се разпространяват много по-бързо в различни региони на света. Причината за второто е, че хората пътуват все повече, било то поради личен или служебен ангажимент. Сигурен съм, че не само софтуерните, но и компании от други браншове ще отиграват такива ситуации много по-добре в бъдеще.

В какво се изразява най-вече кризата – съкратени работни места, намалени заплати, фалирали компании?

Както се казва – има и ще има от всичко, но ситуацията като цяло няма да е пагубна. Със сигурност се случва разместване на пластове и е възможно да се върнем крачка назад, но в близко бъдеще отново ще се гледа напред със силен оптимизъм. Една от важните стъпки е ИТ компаниите да успеят максимално да съхранят екипите си. Вярвам, че нашата индустрия ще е именно тази, която най-успешно ще се настрои към новите пазарни условия. Посоката, която има софтуерния бранш в България с развитие на продуктови компании е изключително добра и трябва да се запази.

Поглеждайки назад, преди 2 месеца, доколко изненада извънредното положение софтуерните компании? 

Безспорно – имаше елемент на изненада, но моите наблюдения са, че реакцията на всички колеги от бранша беше светкавична, по отношение на организацията с работата от вкъщи. В момента фокус на повечето софтуерни компании ще бъде в запазване на текущи клиенти, и не чак толкова в търсене на нови бизнес възможности.

Кои фирми ще бъдат най-потърпевши? 

Почти всички в нашата индустрия ще пострадат, но моите предположения са, че ИТ услугите ще бъдат най-потърпевши.
Стартъпите, като цяло, също са доста уязвими по време на тази криза. Някои от тях са в много ранна фаза и разчитат на това максимално бързо да направят product-market fit, но поради блокиране на определени решения от страна на клиенти и потенциални такива, може да се окаже, че са в ситуация на невъзможност да получат каквито и да било приходи или да “настроят” продуктите си. Това означава, че трябва да привлекат една евентуална следваща инвестиция много по-рано от планираното и то без да са показали видим напредък, което значи да разчитат на разбиране от страна на инвеститорите. В Дания например, държавата по много разумен начин помага на стартиращите предприятия, чрез умело използване на техния Фонд на фондовете. Там правителството взе решение, при постъпване на частна инвестиция в дадена компания, тя да може да кандидатства при облекчени условия, за допълнително 3 пъти повече средства от този фонд.
Най-вероятно, кризата ще се отрази по-малко на компании, които се занимават с разработка на софтуер в сферата на сигурността, е-commerce, cloud & infrastructure, entertainment и др.

Откъде се очакват първите индикации за проблеми в организацията? 

Основният проблем, който може да възникне за софтуерния бранш е този с приходите.  Затова е изключително важно всички заедно да се погрижим веригата да не се прекъсва и паричният поток да продължава, пък било то и по-ограничен. Всяка компания трябва да помисли какви финансови облекчения може да направи за своите клиенти и съответно да получи такива от своите доставчици.

Какви са особеностите в управлението на екипи в условията на извънредно положение? 

Безспорно, работата по време на извънредното положение не може да се сравни с  home office дните, на които сме свикнали. Има доста ограничения, с които всички трябва да се съобразят. Едни от най-важните неща, към които ние в Lab08 се стремим, е всеки да дава една доза повече яснота на другите относно работата си при регулярните онлайн срещи. Друго важно нещо, с което всеки екип трябва да се бори в такива извънредни ситуации, е стресът и емоционалното напрежение, на които са подложени служителите. Факторите за това са много и най-различни, но основните са, че хората са статични и затворени у дома, а същевременно работата е по-динамична от преди, тъй като се налага отиграване на различни работни ситуации, свързани с кризата.

Как ще се промени пазара на ИТ кадри? Ще намалее ли търсенето? 

Моето мнение е, че търсенето на продуктивни специалисти, които могат да работят в екип рязко ще се увеличи и компаниите ще намират все по-добри начини да ги разпознават по време на интервю процеса. Не е нужно тези хора да имат много голям опит, но е важно да учат бързо, да работят качествено и да реагират адекватно в променливи ситуации. Естествено, всеки екип има нужда и от опитни хора, и от младши специалисти, но по-адаптивните биха имали сериозни предимства в подобни условия.

Тагове: , , , , , , , ,
Author