19 април, 2024

Samsung предупреди, че пандемията ще забави разпространението на 5G мрежата и ще повлияе на мобилните оператори и продажбата на смартфони. Компанията отчете печалба от 5,3 милиарда долара за периода до март месец. Това означава, че приходите са нараснали с 3,5% спрямо същия период миналата година.

Но COVID-19 се разпространи най-мащабно именно през март месец и за момента Samsung не могат да дадат прогноза за цялата 2020 г. От компанията очакват пазарът на телефони да спадне много рязко, което ще рефлекрита и върху производството, доставянето и сглабянето. Към момента Samsung са най-големият производител на смартфони, като те също така са и ключов доставчик на чиповете с памет и екраните на други производители – Huawei и Apple. Това, автоматично означава, че по верижния път те също ще бъдат афектирани.

Иманно бизнесът с паметта е голяма част от сериозните печалби на Samsung, но според CNN е възможно редуцирането при поръчките и доставките да се препокрие с по-голямото изискване на cloud услуги и персонални компютри, след като хората масово работят от вкъщи.

Забавянето на новата технологична мрежа 5G и направените инвестиции по нея ще повлияе негативно на бизнеса. Мрежата все още е с много ограничено покритие, въпреки че вече има 5G смартфони, но мобилните оператори ще спрат да субсидират скъпите телефони.

Тагове: , , , , ,
Author