16 април, 2024

Бош обяви, че разработва още по-бърз тест, който открива надеждно случаите на COVID-19 за по-малко от 45 минути, това стана ясно от днешната виртуална пресконференция на глобалната иновативна компания.

Новият тест е в последни етапи от развойния цикъл.

„Цялата ни работа в тази област се ръководи от нашия слоган „Техника за живота“, заяви заяви изпълнителният директор на Бош Волкмар Денер.

По-рано през годината Бош представи иновативното устройствоVivalytic, което тества за COVID-19 и отчита резултат след 2.5 часа. То ще допълни съществуващите лабораторни тестове, като първоначално ще се използва в болници и лекарски кабинети основно за защита на медицинския персонал, за който бързото осигуряване на тестови резултати е решаващо.

Очаква се през 2020 г. Бош да произведе над 1 милион бързи тестове, а догодина броят им да скочи на 3 милиона.

„Където е възможно, искаме да допринесем с нашата експертиза в усилията за овладяване на пандемията, като например чрез наскоро разработения от нас бърз тест за Covid-19, който се прави с нашия анализатор Vivalytic“, каза Денер.

Бързите тестове вече се предоставят на клиенти от Европа с етикет „само за изследователски цели“ и могат да се ползват след валидиране. От Бош очакват продуктът да получи CE маркировка до края на май.

„Търсенето е огромно. Правим всичко възможно, за да увеличим значително производството, като до края на годината капацитетът ни ще бъде пет пъти по-голям от първоначалните планове“, продължи изпълнителният директор на Бош. 

Успоредно с това Бош стартира производството на защитни маски. 13 завода на компанията в 9 държави – от Бари в Италия, до Бурса в Турция и Андерсън в САЩ – вече произвеждат маски за покриване на местните нужди.

В момента компанията изгражда и две напълно автоматизирани производствени линии в Щутгарт-Фойербах, като скоро е планирано да заработи и производство на маски в Ербах, Германия,  както и в Индия и Мексико.

„Машиностроителният ни отдел проектира необходимото оборудване само за няколко седмици“, сподели Денер.

Интересен е фактът, че Бош предостави безплатно конструктивните си чертежи и на други фирми. Компанията ще може да произвежда над 500 000 маски дневно, които са предназначени за защита на служителите в заводите на Бош в цял свят.

Бош произвежда и по 5 000 литра дезинфектант седмично в Германия и САЩ за работниците си в американските и европейските заводи.

Тагове: , , , , , , , , , ,