19 април, 2024

През 2011 в Guardian London и Wall Street Journal имаше новини относно 75-годишна грузинка на име Аишан Шакарян, която търсеше метали, случайно повредила с лопатата си международния оптичен кабел, носещ 90% от интернет трафика на Армения. Докато някои арменски телекомуникационни компании успяха да преминат към връзки, преминаващи през Иран, повече от 3,2 милиона граждани на Армения бяха без интернет за 12 часа, както и някои части от Грузия и Азербайджан.

Предполага се, че кабелът е силно защитен, се казва в статията на Guardian, но „свлачища или силен дъжд може да са го изложили“. Когато г-жа Шакарян, наречена „местния хакер“ от местните медии, врязвайки кабела, тя пуска сигнал за аларми, с който полицията да я намира. Шакарян е арестувана.

През 2008 в Египет също милиони хора са загубили контакт с мрежата. Защитите на кабелите вече са много по-сериозни и не се очаква да се случи нещо подобно през 2020 г. Въпреки че по-старите кабели са правени от мед, а новите оптични кабели от неметални материали. Но оптичните кабели се свързват трудно и разработката им е сложна.

Тагове: , , ,