25 април, 2024

Темата за заплатите на заетите в ИТ сектора беше сред най-дискутираните теми по време на онлайн дискусията “ИТ секторът vs. COVID-19”, която се проведе преди броени дни. В продължение на два часа участниците обсъдиха най-наболелите въпроси пред българския технологичен бранш, но не само от перспектива на компаниите, но и от гледната точка на техните служители.

43% от участниците в уебинара смятат, че кризата, свързана с коронавируса, ще доведе до спад на заплатите в ИТ сектора. Това стана ясно от гласуване в кратката анкета по време на онлайн събитието.

От дискусията стана ясно, че намаляването на заплатите като мярка за запазване на бизнеса вече е факт в някои ИТ компании. Това се случва и при бизнеси, които са пряко свързани с технологичния отрасъл.

Присъстващите на дискусията също споделиха информация за намаляване на заплатите в софтуерни компании и технологични стартъпи, заради намалени приходи или като предпазна мярка за справяне с кризата.

Емил Шекерджийски, участник в панела, сподели, че в Networking Premium вече са си намалили заплатите на 50%. Според него тази мярка е често срещана в бранша в момента. Като основна причина г-н Шекерджийски посочи загубата на клиенти.

От чата на дискусията стана ясно, че вече е налице на освобождаване на хора от някои от технологичните фирми. Други компании пък вече използват мярката принудителен платен отпуск за част от служителите си. Това е и причината да се увеличава броят от кандидатите за работа, което недвусмислено се усеща в ИТ бранша.

“Имаме кандидати, за каквито до преди месец само можехме да си мечтаем”, коментира представител на водеща бутикова софтуерна компания, специализирана в разработката на мобилни приложения за корпоративни клиенти.

Един от най-интересните въпроси по темата, които предизвика дискусия беше зададен от Пламен Мандаджиев, генерален директор на Energize Global Services Bulgaria.

“Доколко екипите са готови да приемат колективно намаляване на заплатите, както се случи по време на кризата през 2001* г.или принципът е всеки се спасява за себе си?”

Тук всички участници се съгласиха, че ситуацията около COVID-19 изисква сериозна гъвкавост и ако екипите са готови на тази стъпка – то тя би била отличен начин за справяне на с кризата. Такъв подход значително би намалил евентуалната нужда от съкращения, тъй като освобождава ресурс и дава време на компаниите да реагират адекватно на пазарните промени.

Подобна мярка обаче зависи силно от волята на всеки един служител от екипа и като цяло би сработила за компании с по-малки и сплотени екипи.

На участниците в панела беше зададен и следния въпрос;

Какво смятате за принудителния платен отпуск? 

Тук отговорът на панелистите беше по-скоро еднозначен, че подходът е по-скоро добра мярка и за служителя и за работодателя. От една страна служителите продължават да получават заплата докато са в отпуск, от друга страна – намаляват реално задължението на фирмата-работодател към тях.

Най-добро обобщение на отговорите се съдържа в мнението в чата на дискусията, дадено от един от участниците:

“Принудителният платен отпуск е най-човечния подход в момента и стратегически най-добър при спад на обема”

Като цяло битува мнението, че служителите на големите R&D центрове не са толкова уязвими или поне не в близко бъдеще, тъй като те са част от големи корпоративни структури и подобни решения за съкращения или преустановяване на дейност най-малкото отнемат дълго време.

Панелистите получиха и запитване, дали тази криза ще доведе до отрезвяването на заплатите в ИТ сектора. Въпросът предизвика усмивки, тъй като темата за високия стандарт на ИТ специалистите е често срещана. Отговор на този въпрос бе, че сегашното понижаване е моментно и след кризата заплатите ще се възобновят в старото си ниво, а дори е възможно и да нараснат – в крайна сметка ИТ секторът генерира много високи приходи и е логично заплатите да са големи, но те се определят от глобалния и локалния пазар.

*крахът на “дот-ком”компаниите – бел. ред.

Благодарим на нашите партньори

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,