19 април, 2024

Японският конгломерат SoftBank ще претърпи първата си загуба от 15 години, заради инвестиции в стартъп фирми. Компанията, която е най-големият инвеститор на технологии в света, очаква загуба от 16,7 милиарда долара. Фондът за рисков капитал SoftBank Vision Fund отчете големи загуби поради влошаващата се пазарна среда и съвместна работа с американската компания в сферата на недвижимите имоти WeWork и телекомуникационната компания OneWeb, която вече обяви банкрут.

Ограниченията за работа, пътуване и социалната изолация наложиха натиск върху тях. Изпълнителният директор на SoftBank дори направи продажба на активите си от китайската технологична компания Alibaba Group, на стойност 41 милиарда долара. Vision Fund обаче може да постигне възвръщаемост на инвестиции, влагайки в стартъп компании като Uber. Фондът също има дял и в популярното приложение TikTok, което в момента е с огромен скок в трафика. 

Японската компания иска да покаже през следващите 24 месеца добра и печеливша стратегия на пазара, но предвид ситуацията може да се създаде и голям спад на пазара за инвестиции. Въпреки това фирмата има план да създаде втори фонд Vision, но с по-малко капитал.

 

Тагове: , , , , ,
Author