26 април, 2024

В Осло живеят около 700 000 души, които както на повечето места по света, са принудени да се изолират от останалото общество. Но в колаборация с най-големия телеком в страната – Telenor – който е използван от 80% от населението на Норвегия, властите успяват да разберат къде се намират гражданите и по този начин създават планиране относно как ще се разпространи заразата от COVID-19. Локационните данни биват изпратени до Института за обществено здраве.

Разбирайки какво точно е движението на население, се създава значително по-ясна представа какво е и движението на вируса, съответно. Но използвайки телеметричните данни, освен “къде” ще се разпространи вируса, властите разбират и “кога” това се очаква – нещо, което им създава предимство в борбата с COVID-19.

“Планирайки вируса с около три седмици напред, ние сме наясно колко болнични легла ще ни бъдат необходими или колко души приблизително ще имат нужда от интензивна помощ,” споделя Камила Столтенберг, генерален директор на Института за обществено здраве в Норвегия. “Този тип информация ни помага много не само от медицинска гледна точно, но и от обществена и икономическа,” завършва тя. Според нея може да се каже, че това позволява на Института за обществено здраве да управляват вируса повече, отколкото той тях.

Все пак хората биват уверени, че няма почва за каквито и да е тревоги относно техните лични данни, а за пример се дава предходен случай, в който Telenor си сътрудничи с правителството на Бангладеш, с цел да се редуцира разпространението на малария.

Тагове: , ,
Author