20 април, 2024

Представяме ви Spaghetti Code School – нека да научим децата да програмират! Програмирането без компютър вече ще бъде възможно, концепцията е насочена към деца от 3 до 7 годишна възраст. Те от малки ползват смартфони, лаптопи, таблети и всякакви технологични средства, които понякога пречат за развитието на социалните им умения и повишава риска от затлъстяване. Идеята е да се развият в света на програмирането, но това да се случва без наличието на компютър. 

“Децата ми заемат активно участие във всякакви извънкласни дейности – музика, спорт, изкуства. Един ден се замислих дали не може по-този начин да се въведе и програмирането. Обучението по “кодене”, докато си играят, може да е едно от най-добрите умения, които биха могли да придобият. Така се роди идеята за училището по програмиране за малки деца” – споделя Стефан Кирязов в своя блог, основател на училището и духовен глава на последователите на Летящото Спагетено Чудовище.

Програмирането ще бъде представено на децата под формата на игра, за да може да бъде лесно и добре усвоено от тях, а програмните езици ще бъде поднесени по разбираем и забавен начин за малчуганите. Ще бъдат четени и детски книжки, които илюстрират концепции за програмиране, а развиването на аналитичните умения ще става с помощта на играчки за по-малките и 3D пъзели за учениците от първи клас. 

Първият клас ще стартира тази есен в Брюксел, където два пъти месечно ще може да се провеждат 6-часови обучения. Приемат се нови идеи и доброволци, които да съдействат. При допълнителен интерес и местна помощ могат да бъдат отворени такива училища в София и Лондон.

 

Тагове: , , ,
Author