25 април, 2024

Въпреки становища на водещи организации и асоциации по света, че 5G мрежата работи в допустими рамки и не е вредна, все повече конспиративни теории се появяват. Но колкото и да облъчва 5G мрежата, едва ли е със същата стойност, с която много хора биват облъчвани от различните анти 5G идеи във Facebook групи, YouTube видеа, различни петиции и т.н. Вълната срещу новата мрежа е толкова сериозна, че започва да води до вандалски прояви, след като във Великобритания бяха подпалени различни клетъчни станции из страната. От Vodafone заявиха, че това е изключително лош момент да се срива телекомната мрежа, след като покрай COVID-19 много хора имат нужда да се свържат с болници и други здравни заведения. Поради ескалиралата ситуация, а и за превенция от по-нататъшни инциденти, от YouTube обявиха, че ще свалят видеата, които могат да доведат до масова заблуда по казусите, свързващи 5G и COVID-19.

“Dangerous nonsense” и “worst kind of fake news” бяха наречени от британското правителство всички новини и видео материали, опитващи се да докажат връзка между COVID-19 и 5G мрежата. Тъй като тази пропаганда нарушава правилата на YouTube, клиповете ще могат да бъдат сваляни – предоставянето на непотвърдена медицинска информация се определя като сериозно нарушение, преминаващо отвъд правилата за ползване на видео платформата. Стана ясно, че през уикенда в рамките на 24 часа, четири станции са били атакувани. На база случващото се в момента на острова, а и по света, най-достоверното твърдение е, че нападението на мрежовите бази е свързано именно с COVID-19. Актът вероятно е подбуден или от отмъстителни, или от добронамерени чувства, като във втория вариант, вероятно нападателят или нападателите са преценили, че помагат на нацията.

Свалянето на видеата от страна на YouTube е важна стъпка особено в този момент. Facebook, Twitter, Google и други компании и социални мрежи също правят старания да редуцират подвеждащата информация, която във време, в което всички са затворени и наплашени, може да бъде изключително вредна. В частност 5G мрежата среща все повече врагове и внедреният страх от облъчване и разхлабване на имунната система в момента се оказва идеална връзка с пламналата епидемия от коронавирус.

Но нещата не са толкова страшни колкото биват обяснени на много места. Международната комисия за радиационна защита вече излесе с доклад, обясняващ, че 5G мрежата не е опасна. Най-напред, за да съществува такава мрежа, то тя е тествана години наред. За да се осъществи разширението на обхвата от 4G към 5G, то това не означава използването на старите 4G технологии. Използват се антени и клетъчни кули от по-ново поколение, както и нови алгоритми, които да разширят спектъра. Това значи, че 5G мрежата се случва в рамките на технологично допустимото, а не отвъд него – което би ни позволило да говорим за сериозни щети и вреди от облъчване. По същата логика, хората биха могли да обвинят и 4G мрежата за доста заболявания, но това май не се случи.

Нов компонент в 5G мрежата са милиметровите вълни. Разбира се, като нов компонент, и срещу тях има повдигнато обществено съмнение. Те позволяват на нашите устросйтва да прехвърлят и приемат информация в пъти повече от сегашния статут. От 30 до 300 GHz. Но в пъти повече не означава в пъти по-вредно. Милиметровите вълни няма как да проникнат в клетките ни и да ги разрушат, както и да ни причинят рак. Според изданието Engadget, те дори не могат да проникнат през вътрешния слой на кожата. 5G мрежата се планира и разработва от 2011 г. и няма как да бъде допусната за световна употреба при наличието на сериозни рискове за здравето на милиони хора.

Ето и някои разнообразни мнения из Twitter:

https://twitter.com/LordBrexit/status/1247423199907926016?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1247423199907926016&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps%253A%252F%252Ftwitter.com%252FLordBrexit%252Fstatus%252F1247423199907926016%26widget%3DTweet

 

 

 

Тагове: , , , , , ,
Author