20 април, 2024

Илън Мъск изненадващо пусна в Twitter 2 видеа, свързани с комуникационния сателит BulgariaSat-1. Реакцията на технологичния магнат е в резултат на почти ежедневни молби, продължили около 2.5 години. Това става ясно от акаунта на AndrewG (@_AndrewGilmor), който твърди, че той и негови колеги са писали ежедневно, за да се сдобият с уникалните кадри.

На въпрос в Twitter защо толкова упорито са искали от Мъск да пусне видеата, AndrewG отговоря, че няма друга ракета-носител досега, която да успее да се приземи след първоначален голям наклон като тази, използвана в мисията BulgariaSat-1.

Само в рамките на 2 часа Илън Мъск пусна в Twitter 2 видеа за българския сателит.

Видеата реално показва приземяването на ракетата-носител, извела в орбита BulgariaSat-1. Това е първият и единствен комуникационен сателит на Bulgaria Sat, произведен от SSL (Space Systems/Loral, LLC), който изстрелян на 23 юли от SpaceX.

Първото видео показва кацането от камера на ракетата-носител, където освен красивия изглед на Земята, се проследява навлизането в атмосферата и ориентирането към платформата за приземяване.

Второто видео е наистина уникално то е снимано от кораба, на който е площадката за кацане. На него ясно се вижда как ракетата-носител успява да се приземи успешно след като първоначално се вижда как се накланя застрашително.

Тагове: , , , , , , , , , , , , ,