26 април, 2024

Налице са данни, че делото на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия чрез достъп до информационната система от IP адрес, който е извън България. Това стана ясно от репортаж на “По света и у нас”, БНТ. Националната медия като се позова на свои източници.

Във връзка с това Данаил Кирилов, министър на правосъдието, е насрочил заседание на Висшия съдебен съвет за 9 април. В дневния ред е включено обсъждането на одитния доклад, който установява, че системата за случайно разпределение на дела може да бъде манипулирана от всеки, който притежава електронен подпис. Не е установена никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата.

Данните сочат, че в системата е влизано в нощни часове, както и че това е ставало от IP адреси, които са извън територията на България.

Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света, както и за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места, заяви правосъдният министър.

Интересен е фактът, че администрацията на Висшия съдебен съвет не е осигурила достъп до централния сървър и реално одиторите не са проверили ключови лог-файлове.

Правосъдният министърът ще настоява Висшия съдебен съвет да вземе решение за изработването на изцяло нова централизирана система за случайно разпределение на делата.

Тагове: , , , , , , , , , ,