19 май, 2024

Даниел Иванов е CTO Software and Hardware в iRise Mechanics. Той започва кариера в IT индустрията заради необятните възможности, които ти дават средствата за програмиране – да постигаш още по-необятни цели.

Как се постига успешна кариера на софтуерен разработчик?

Като се започне от ранна възраст и не преставаш да задаваш въпросите “Как” и “Защо”. Програмирането е като ученето да свириш на пиано, трябват ти поне 3-5 часа на ден занимание. С такова постоянство лесно се постигат професионални резултати, трудното е постигането на “постоянство”. В днешно време човек много лесно губи концентрация от всевъзможните разсейващи го фактори, което се отразява съществено на способността за вникване в проблема, който седи пред теб и намирането на решение или няколко решения, което в крайна сметка е целта на занятието.

Кои са началните стъпки в основните технологии, с които да започнем?

Зависи от възрастта, ако става въпрос за дете, най-добре е да се започне с игри и пъзели за програмиране. Ако става въпрос за възрастни, започнете със C++ или Java.

Кои качества на опитните разработчици ги прави толкова търсени и ценени?

Способността им да намират решение на проблемите както адекватно, така и бързо, и по възможно най-ефективния начин. От друга страна, дългогодишният им опит в областта, ги прави уверени в себе си и способностите си, което вдъхва доверие в мениджмънта.

Как се преминава от Junior към Senior?

С учене, много практика и постоянно повтаряне и затвърждаване на наученото. Поемане на рискове, но премерени и най-вече поемането на инициатива. Тя отличава добрия програмист от останалите. Това е един от двигателите на ракетата носител, който ще те отведе до горните етажи на компанията. Кариерното развитие на разработчиците е гонене на вертикала.

Кои са най-търсените умения и качества за 2020 г. и какво предстои в следващите 3 г.?

Най-търсеното нещо са нещата, за които всички говорят в момента: AI, IoT, Блокчейн и т.н. Според мен, в следващите години ще наблюдаваме огромен скок в развитието на изкуствения интелект, което е колкото страхотно, толкова и плашещо. Каква е ролята на университетите и частните центрове за обучение в успешната подготовка на качествени кадри? За съжаление в тези организации в България, с изключение на две-три такива, не се постигат необходимите резултати в сравнение с останалата част от развитите страни. Моят съвет е да се наблегне на самообучението, с възможността за намиране на някого, който може да дава ценни съвети и напътства развитието на индивида.

Кои са професиите, част от ИТ средата в България? Очаква ли се да възникнат нови?

Това са разработчиците на модерните за деня отрасли в ИТ средите. Според мен, едва ли ще видим нещо ново като развитие в близките 3 години.

Кои са най-високоплатените професии? Естествено, тези на софтуерните архитекти. Къде инвестират програмистите? Спестявате ли?

За другите не мога да говоря, но в лично отношение, аз инвестирам в база, която ще ми трябва за бъдещи проекти и развитие. Много трудно, но да, спестявам.

Кой ще е най-използваният програмен език?

В бъдеще, според мен ще е Python, но в действителност, по-скоро Java.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,