25 април, 2024

Проекти в три категории получиха подкрепата на журито на хакатона  “Да хакнем кризата”. За 48 часа над 110 отбора с идейни проекти и десетки професионалисти в качеството им на ментори и жури представиха решения за промяна по време на криза.  “Най-голям интерес от страна на менторите и участниците има в категорията “Спаси бизнес”, сподели Михаела Славова, говорител на журито, пред БНР. 

Списък с победителите ще намерите тук:

Секция “Спаси животи”

 

Отбор: „Ще се справим заедно & Мостове“

Идея: Инструмент (апликация и интуитивен сайт) за бързо инструктиране и обучение на желаещи да се включват в доброволчески инициативи чрез навременна и леснодостъпна информация с цел да се спасят много животи.

Отбор: AidBand

Идея: Единна информационна система, съдържаща данните за нуждите на здравните заведения извън поетите от обществените поръчки и държавното финансиране, списък на доставчици. Данни за производство и сертификация, както и фондове и дарителски сметки за средствата, чрез които ще се закупуват съответните материали.

Отбор: Empty Your Wardrobe

Идея: Платформа за позитивна и отговорна комуникация с интерактивно съдържание, която да помага на хората да се справят със стреса и съхранят психиката си. Част от проекта е създаване на личен дневник и възможност за онлайн консултации с психолози.

 

Секция “Спаси общности”

Отбор: Skip The Line

Идея: Мобилно предложение, което да предоставя информация в графичен и табличен вид, която е лесна за разчитане и разбиране относно мястото където даден човек отива. Напр. колко човека има в момента там (колко е голяма опашката), колко е средната опашка за последните дни/седмици, графика на големината на опашката за изминал период от време с агрегации и т.н.

Отбор: HeroCourrier

Идея: Създаване на приложение, насочено към рисковите групи, подпомагащо ги в пазаруването, най-вече на стоки от първа необходимост. Клиентите поръчват онлайн и плащат с дебитна карта или в кеш при доставка. Куриерът купува от стандартни магазини като взима всички мерки за безопасност. Целта е да се ангажират групи от доброволци, които биха могли да доставят храни по време на криза.

Отбор: EarthLovers

Идея: Мобилно приложение, чрез което ресторантите или магазините могат да предлагат останалата от работния ден храна, която иначе биха изхвърлили, на по-ниска цена. Потребителите могат да открият най-близките до своето местоположение обекти.

Отбор: Prospecto

Идея: Уеб сайт, който да събере на едно място треньори и всеки, който желае да поддържа физическата си активност. Fit@Home позволява лесен достъп на живо до спортни активности, без да застрашаваме своето здраве. Проектът ще бъде монетизиран чрез такса от страна на потребителя като по този начин ще бъдат подпомогнати не само спортуващите, но и всички треньори, които не могат да провеждат своите тренировки и дейността им в този период остава без средства.

 

Секция “Спаси бизнеси”

Отбор: Arya Delivery

Идея: Онлайн каталог на български фирми с техните продукти, с интегриран модул за лесна доставка. Платформа с елементи на геймификация, която стимулира и улеснява избора на български продукти (хранителни, аптеки, козметика и други) и търговци.

Отбор: е-traders

Идея: Създаване на унифицирана платформа за доставки, в която могат да се регистрират засегнатите търговци (като малките хранителни магазини, специализирани магазини за месо, сирене и сладкарници), за да доставят в района до тяхното местонахождение.

Отбор: Readyoryes

Идея: Създаване на SaaS платформа за супермаркети и хранителни магазини от всякаква големина, в която всеки магазин без оглед на размер може да се list-не и да създаде свой електронен супермаркет за максимално кратък срок (за 1 ден). Включва и интеграция със складовите наличности на магазина, за да може изчерпаните продукти автоматично да се снемат от директорията на магазина. Потребителите имат достъп до всички регистрирани магазини и при поръчка задава „прозорец“ кога ще мине да си я вземе – Click & Collect.

Отбор: TechLegalLab

Идея: Платформа, която да улесни много физически и юридически лица, които в момента са възпрепятствани да извършат ежедневни операции, поради затруднения достъп в момента до нотариуси. Платформата ще улесни и работата на нотариусите дистанционно, позволявайки регистрацията на всякакъв вид документи. Тази технология ще гарантира интегритета и сигурността на данните по веригата.

Отбор: book4later

Идея: Създаване на услуга, която да подпомогне най-пострадалите сектори в момента – туризъм, настанявания (къща за гости), развлечения, като използва финансов инструмент („опция“), при който срещу заплащане се дава правото на действие (покупка/продажба) в бъдеще. Пълната стойност на опцията се заплаща само при прилагането й. Ще се изгради портал, в който хора, които са имали желание или в момента имат желание да посетят някоя дестинация могат да закупят опцията да го направят в бъдеще.

 

Тагове: , ,