22 юли, 2024

Владимир Стратиев е софтуерен инженер в The Stars Group. Завършил е Техническия университет във Варна със специалност “Компютърни системи и технологии”, и магистърската програма по управление на IT проекти.

Защо реши да се занимаваш с технологии?

Още от малък ме насочиха и програмираха да изучавам технологии по академии, докато бях ученик. От това събудих страстта си да се развивам в тази насока и продължих образованието си в сектора.

Какви бяха първите ти стъпки в програмирането? Кой беше първият ход?

Започнах с основи на програмирането в IT академията, в която родителите ми ме записаха. Изучаваха се подробно отделните части на компютъра – как работят частите и как функционират самостоятелно. Така се започва.

Какво е нивото на кариерното развитие за програмисти във Варна?

Определено има развитие, но проектите, които се реализират там бих казал, че не са конкурентноспособни с тези от София.

Спомена, че са те записали на частен обучителен център. Какви са причините да предпочетете частните спрямо държавните?

Квалификацията на учителите в частните академии е по-добра. В школата наблягат на това да има практически занимания, а в училище или университет е по-скоро “изпята песен” и учителят идва колкото да предаде някакъв урок, без да е важно за него как учениците биха го разбрали и следователно как биха го имплементирали.

Засиленото практическо обучение подсказва ли ти как да станеш Junior Developer, а след това Senior? Ясни ли са възможностите за развитие и как се расте след това?

Образованието може да даде само визията за развитие на човек. Оттам нататък всичко зависи от теб – как би предпочел да продължиш. В университета се предлагаха обучителни програми към МОН. Това беше платен стаж в IT компания, където дават основи, представят ти как се развива един проект. Стажантската програма беше 6 месеца. След това аз имах друго виждане и по друг начин се стекоха обстоятелствата и напуснах България за известно време. Работих в чужбина, като една част от периода ми там бе свързан с работа по специалността ми, за разлика от другата. Тогава разбрах, че образованието ми може да отвори големи врати в живота и реших да се върна, защото тогава бях трети курс. Завърших образованието си успешно. Познавам хора, които го оставят на заден план, прекъсвайки. Всеки си преценя сам. На много места тази диплома няма да я искат и ще бъде излишна, но знанията, които ще си натрупал покрай нея, са доста важни.

Кои са технологиите, които са ти най-близо до сърцето?

Започнах на C++, дори пишехме чисто C. В университета съм се занимавал и със C#, PHP, JavaScript, Java. В момента работя с Java технологии, но съм се занимавал и с SQL разработки.

Как се постига успешна кариера като разработчик и възможна ли е 10 000 лв. заплата?

Напълно са възможни 10 000 лв. Но на цената на много труд и постоянно, за да развиеш уменията си, да си постоянно на “ти” с тенденциите, новостите в езиците и това, което се търси на пазара. Най-важното е да не спираш да се развиваш. Това ще те доведе до желаната заплата.

Какво прави разработчиците толкова ценни на пазара? Важно ли е за един програмист да може да участва в продажбите?

Това е въпроса на тип хора. Някои, които не са изцяло отдадени на технологичната част, по-скоро са развили умения от бизнеса и това си е важно за сферата – да знаеш как да създадеш продукт, но и съответно как да го продадеш. Дори в големите компании има софтуери, които са доста добре написани, но не влизат в употреба, защото не са добре продадени. Както казах – човек не трябва да спира да се развива.

Коя е най-високо платената професия в индустрията?

Относително е. Има компании, които дават много високи заплати за мениджмънт позиции, а други, за управленски позиции дават средностатистически заплати. Но за техническите лица заплащането е винаги по-добро.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,