19 април, 2024

Роботите демонстрираха своята стойност за „мръсни и опасни“ медицински задачи в борбата за потушаване на пандемията на коронавирус. Анализ на Science Robotics отбеляза, че роботите могат да помогнат с телемедицината, обезпаразитяването, боравенето с опасни отпадъци и наблюдението за спазване на доброволните карантини.

Някои роботи вече се използват по време на пандемията:

Lillian Suwanrumpha / AFP

Тайландските болници са разположили „роботи-нинджа“, за да измерват треската и защитават здравето на претоварените медицински работници.

UVD Robots

 

 

 

Роботите в Дания използват ултравиолетова светлина за дезинфекция на често докосвани повърхности. Самоуправляващият се робот използва UV-C излъчване на светлина за дезинфекция и убиване на вируси, бактерии и други потенциално опасни организми.

Fox5

 

 

 

Малък пазар във Вашингтон се обръща към технологията за доставяне на основни доставки по време на пандемията на коронавирус в един северозападен квартал.

 

 

Роботът Moxi е оборудван със система, осигуряваща мобилност и системи за изкуствен интелект. Машината може ефективно да вземе различни предмети, да премахне мръсни дрехи, да допълни медицинско оборудване и да го достави на определени места, както и да предостави ценни знания на пациентите. Създателите му също не са забравили за развлекателните функции.

Тагове: , , , , ,