19 април, 2024

Илия Кръстев, председател на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (АИБЕСТ) заяви, че подаряват 15 000 часа на специалисти, представени в тяхната асоциация. АИБЕСТ е новото име на Българска аутсорсинг асоциация, в която членуват предимно технологични компании. Обещаните 15 000 часа про-боно програмистки труд ще се използват за създаването на технологични решения в полза на държавата.

Най-важното е, че ентусиазмът беше страхотен, когато споделихме на нашите членове идеите по какъв начин да помогнат на държавата. В рамките на 24 часа ние получихме съгласието на повече фирми, които членуват в асоциацията. И също получихме подкрепа от други асоциации и виждаме как можем да осъществим нещата. В моменти на криза най-важното е да бъдем заедно, да опитваме да решим нещата (проблемите – бел. ред.) и да помогнем на всички”, коментира Ивайло Славов от Борда на Асоциация за бизнес и иновации и изпълнителен директор на BULPROS.

В брифинга се включи и Пламен Цеков от компанията ScaleFocus, който обясни, че и компаниите от ИТ сектора също ще понесат последствия заради глобалната криза. Но въпреки това са готови да подпомогнат реализирането на важни технологични проекти в държавата.

15 000 часа се равняват на около 100 човекомесеца (93.75 човеко/месеца). Очаква се тези около 100 човеко-дни да се използват за създаването на национална здравно-информационна система. Реално погледнато, направеното дарение може да се оцени средно на около 500 000-600 000 лв. по себестойност, като се вземе предвид среден разход за 1 зает – около 5-6 хиляди лева.

В допълнение от „Информационно обслужване“ АД обявиха, че ще предоставят 1 500 часа високоспециализиран труд на техни ИТ експерти.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че сред ключовите елементи на националната здравно-информационна система са: електронната рецепта, електронно направление, електронно досие, специализирана система за проследяване на лекарствата и информационна система за диагностициране на лица и лицата под карантина. В допълнение той заяви, че очаква националната здравно-информационна система да бъде готова към края на годината.

Това е доказателство, че кризата предлага не само препятствия, но предлага и възможности. Благодарение на тези часове, най-спешното и важното, което можем да направим, е в срок от няколко месеца да изградим националната здравна система. Това в момента е приоритет, с всичките и модули, което включва електронна рецепта и електронно здравно досие. Особената ирония е, че Министерство на здравеопазването имаше трудности с възлагането на точно тази поръчка поне една година. Сега ще се случи по този начин – бързо. Това не е единственото предложение за подкрепа от този род. Има още едно и буквално следващите дни ще ви представим готов разработен продукт”, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Тагове: , , , , , , , ,