24 април, 2024

Коронавирусът създаде огромен проблем за здравните системи на всички засегнати държави, а на места дори причини колапс на работата на болници и персонал поради големия брой заболели. В борбата срещу разпространението се включва и компанията Bosch, чиито нов и автоматичен тест за COVID-19 може да помогне значително на лекарите и лабораториите в бързата диагностика. Той действа чрез устройството Vivalytic, разработено от Bosch Healthcare Solutions.

„Искаме бързият тест за COVID-19 на Bosch да допринесе за възможно най-бързото овладяване на пандемията от коронавирус. Тестът ще ускори идентифицирането и изолацията на заразените пациенти“, заяви д-р Фолкмар Денер, председател на управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Един от най-важните фактори в разработения тест на Bosch е времето, необходимо за показване на резултатите – два часа и половина. Една от основните стъпки за борбата срещу разпространението на вируса е повечето тестване за по-кратко време. Освен това, тестът позволява да се извърши на мястото на лечение, което елиминира всички транспортни разходи от пренасяне на проби до лаборатории и също така означава, че човек директно може да бъде поставен под карантина. Тестовете, използвани в момента, показват резултати чак след два дни.
Една направена проба от автоматизирания молекулярен тест на Bosch, също така дава резултати за още девет респираторни заболявания, включително Инфлуенца А и Б. „Особеността на теста на Bosch е, че той предлага диференциална диагноза, която спестява на лекарите времето, необходимо за допълнителни тестове. Той бързо им осигурява надеждна диагноза, за да могат незабавно да започнат подходящо лечение“, споделя Марк Майер, президент на Bosch Healthcare Solutions GmbH.
В направените лабораторни тестове за SARS-CoV-2, акуратността е над 95%, което само по себе си говори за надежността на устройството на Bosch. Бързият тест отговаря на стандартите за качество на Световната здравна организация (СЗО). С помощта на тампон се взема проба от носа или от гърлото на пациента. След това патронът, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти, се поставя в уреда за анализ Vivalytic. По време на анализа медицинският персонал може да се посвети на други задачи, например лечение на пациенти.
Vivalytic на Bosch извършва до десет теста в рамките на 24 часа. Това означава, че само със 100 уреда могат да се оценят до 1 000 теста дневно. Като се има предвид динамичното разпространение на коронавируса SARS-CoV-2, лабораториите вече са надхвърлили капацитета си. Така че Vivalytic на Bosch ще увеличи значително наличните възможности за тестване.

Vivalytic ще бъде наличен в Германия от април месец, а след това ще бъде разпространен на европейския и световен пазар.

 

Тагове: , , , , , ,
Author