20 юни, 2024

Microsoft създаде AI Business School – онлайн платформа с майсторски клас, предназначена за бизнес лидери и предлагаща полезни знания. Поредицата е разработена в партньорство с Европейския институт по бизнес администрация (INSEAD) – едно от водещите и най-големи бизнес училища в света. Тя се състои от видео и текстови материали, включващи лекции, Q&A сесии и разговори за основите на AI технологията.

Документите включват успешни примери от практиката, наръчници и бели книги, създадени в подходяща форма за споделяне с екипи онлайн или офлайн, така че всеки да може да се възползва от програмата. Потребителите имат достъп и до инструмента AI Maturity Model Assessment, с който могат да оценят доколко е подготвена организацията им да се възползва от изкуствения интелект.

Инициативата на Microsoft – AI Business School, е мотивирана от нуждата от обучения сред бизнес лидерите за това как да създават AI стратегии и да имат отговорен подход към изкуствения интелект. Според проучване на Microsoft, озаглавено Pulse Survey и проведено сред 800 бизнес лидери в САЩ и Европа:

  • 76% от лидерите на компании с висок растеж споделят, че биха искали да подобрят ръководните си умения, тъй като изкуственият интелект все повече се прилага в бизнеса им.
  • 93.5% от тези компании възнамеряват, в рамките на 1 до 3 години, да инвестират в изкуствен интелект, взимащ решения.

Освен, че програмата ще бъде редовно подновявана с ново съдържание, ще включва и уроци от водещи експерти. Сред тях са главният финансов директор на Microsoft Ейми Хууд и изпълнителният вицепрезидент „Изкуствен интелект и проучвания“ в Microsoft Хари Шум. Проф. Питър Земски – заместник-декан и преподавател по иновации и стратегии в Eli Lilly към INSEAD, представя полезна информация, основана на изследвания, за създаването на бизнес стойност от изкуствения интелект.

„Майсторският онлайн клас на Microsoft е свързан с важността от надграждане на уменията (upskilling). В свят, трансформиран от технологиите, да притежаваш правилните умения е по-важно от всякога. Все повече работодателите изискват от кандидатите да притежават както традиционни и дигитални умения, така и меки умения (soft skills). Средностатистическият човек се очаква да има 5 професии през живота си, което означава, че ученето трябва да бъде постоянен стремеж“, каза Калин Димчев, изпълнителен директор на Microsoft България и ръководител на изпълнителните директори от региона CEE Multi-Country.

Курсът на AI Business School е наличен онлайн, безплатен е и достъпен при поискване на следния адрес: https://www.microsoft.com/en-us/ai/ai-business-school.

Тагове: , , , , , , ,
Author