20 април, 2024

Сривът на пазара на криптовалутите определено дойде неочаквано и стресово за редица компании за „копаене“ на биткойни, които похарчиха огромни суми по подновяване и освежаването на техническата си база. Целта бе да не изостават от останалия пазар и да са по-конкурентни, енергоефективни и същевременно мощни, но уви. Случващото се в момента се оказва препъникамък за целия бизнес.

Разликата в стойността на един биткойн е фрапантна. Когато фирмите започнаха инвестициите в по-добро оборудване, криптовалутата се равняваше на около 10 000$. Това бе в края на 2019 г. и тогава никой дори не е предполагал за потенциална криза. Ето, че към момента стойността за един биткойн се равнява на 4 700$. Това прави повече от 50% разлика.

В опит да се справят с този проблем, някои ферми за биткойн взимат следното решение – количеството „изкопан“ биткойн премине през халвинг процес. Това означава, че „миньорът“ ще получи 50% по-малко за верифицирана транзакция. Тази мярка се извършва веднъж на четири години, като е предвидена да се случи през идния май месец. Целта е евентуално чрез този подход биткойнът да започне да възвръща обратно по-високата си стойност. Важно е да се наблюдава как сривът в цената ще се отрази на компютърната мощ, необходима за „копаене“.

Тя дори се е разрастнала за последната половин година с цели 30%. През септември 2019 г. мощността за хеширане на биткойн мрежата е скочила от 90 EH/s на 120 EH/s. Като се има предвид, че новото оборудване е оценено на 20$ до 30$ за терахеш в секунда (TH/s), фермите вероятно са похарчили повече от 600 милиона долара в последните месеци (1 EH/s = 1 милион TH/s).

120 EH/s е доста висока бариера, имайли предвид ситуацията преди само 2 години. Но от друга страна е и логично, на базата на сериозните инвестиции в по-добри чипове и техника. Големи производители като Bitmain, MicroBT, Canaan постоянно произвеждат по-нови и нови оборудвания с възможно най-модерните технологии. За сравнение, през 2016 г. за първи път е отчетена скорост от 1 EH/s. През 2018 г. с по-нови разработки и две години по-късно – 50 EH/s. През 2017 г. когато биткойнът бе в своя пик, 15 милиона долара инвестиция в технологии, биха могли да направят някого най-големия „миньор“ в света. За 2019 г. тази сума може единствено да постави някого едва до средновисока позиция в класациите.

От голямо значение за фирмите в биткойн бизнеса е електричеството. То е изключително скъпо и може да се окаже неоправдано, особено в момент като този, когато цените са се сринали с около 50%. Специалистите дават за пример AntMiner S9 – модел, който е изключително популярен и доминиращ пазара през 2017 г. Голяма част от потребителите му вече са се отървали от тези машини, но всичко опира до стратегия. Други, предпочитат по-старото оборудване, защото могат да го закупят на значително по-ниска цена. Съществува и опция, в която може да се редуцира консумацията от 1 600 на 700 вата, което би означавало 9 TH/s вместо 13 TH/s, но това едва ли е опция за някои от големите играчи на пазара, които търсят много по-голяма мощ, но за една малка или средна ферма, може и да се окаже добра стратегия.

Фактът е следния – наистина всичко е въпрос на възможности. Ако дадена ферма може да си позволи по-добро оборудване и не е енергийно обременена, то тя ще го направи и ще е в челото на световния пазар. Но стоността на биткойна в момента е тревога за всички – дребен или голям играч. И поради тази причина стратегията е от огромно значение, а също и какво точно ще стане през май месец. По какъв начин халвинга на биткойна ще се отрази на пазара и ще мине ли всичко по план, т.е. ще се съживи ли криптовалутата? Към това всички гледат с нетърпение.

 

Тагове: , ,
Author