20 юни, 2024

Amazon Web Services пуснаха предварителен преглед на новата си операционна система, базирана на Linux и специално създадена за работа с контейнери във virtual machine и bare-metal хостове в облачното пространство.

Името на новата OS е Bottlerocket и включва всичко необходимо за работата с контейнерите, така че да е максимално ефективна и сигурна. Bottlerocket поддържа и Docker images, базирани на Open Container Initiative формат, което подсигурява по-широка поддръжка за Linux контейнерите.

Също както Microsoft за Project Verona и Google за Fuchsia OS, за Bottlerocket е използван Rust, поради по-големите му способности да улавя бъгове свързани с безопасността на паметта. Към този момент, Bottlerocket включва пакети за Linux kernel, glibc, Buildroot, GRUB, systemd, Wicket, container, Kubernetes и aws-iam-authenticator.

Очаква се Battlerocket да се появи официално по-късно през годината, като целта на операционната система е да предостави допълнителна скорост и ефикасност на екипите от разработчици при работата с голяма натовареност. Освен това – повече сигурност.

AWS ще предостави тригодишна поддръжка за Bottlerocket OS, като вероятно системата ще претърпи още подобрения и промени. Кодът може да бъде видян ТУК.

 

Тагове: , , , , ,
Author