24 април, 2024
Снимка: SpaceX

Снимка: SpaceX

SpaceX стартира своята двадесета мисия за предоставяне на услуги (CRS-20), която ще стартира от Space Launch 40 (SLC-40) във военновъздушната станция Кейп Канаверал, Флорида. Стартирането е насрочено към 19:50 ч. (българско време) в събота, 7 март. Космическият кораб “Дракон” ще се отдели на втория етап на Falcon 9 около девет минути след изхода и ще се прикачи към космическата станция в понеделник, 9 март. Възможност за изстрелване на резервни копия ще са налични през уикенда, споделят от пресцентъра на SpaceX.

Снимка: SpaceX

Снимка: SpaceX

“Драконът” ще бъде напълнен с приблизително 2 тона доставки и полезни товари, включително критични материали за пряка подкрепа на повече от 250 научни и изследователски проучвания, които ще се извършват на борда на орбиталната лаборатория. CRS-20 е двадесетата и последна мисия на Международната космическа станция, която SpaceX ще лети за NASA в рамките на първите търговски услуги за доставка.

През януари 2016 г. NASA обяви, че SpaceX и космически кораб “Дракон” бяха избрани да предоставят отново космическата станция до 2024 г. като част от второ възлагане на договор за CRS. Съгласно CRS договори, SpaceX възстанови капацитета на САЩ за доставка и връщат значителни количества товари, включително живи растения и животни, на и от орбиталната лаборатория.

Официално беше обявено, че SpaceX също така ще има договор да изпраща туристи до Международната космическа станция, съобщи CNN.

Тагове: , , , ,