25 април, 2024

Димитър Цапрев е C# Developer и основател на гейминг студиото Dreamteck. Той изпълнява детската си мечта да разработва игри. Запален е по планинско колоездене и не пропуска новините за гейминг индустрията.

Как започва работният ти ден?

Началото на всеки ден крие нова изненада. Никога не знаеш какво ще завариш, когато отвориш вратата на офиса сутринта. Понякога хора пият кафе, понякога те удрят проблеми за разрешаване, понякога в 10:30 все още няма почти никой в офиса, така че можеш да се барикадираш в кухнята с вилица и две мандарини. Не ям мандарини с вилица, ако това се чудите.

С какви проекти се занимаваш?

Изпълнявам детската си мечта – да разработвам игри. През последните четири години, студиото ни работи върху авторския ни проект – Lifeslide.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него?

Точно в момента бюрото ми не е за снимка. Имам контролер, два чифта слушалки, защото не мога да реша кои ми харесват повече, самолетче – играчка, рисунка, направена от наш артист, празна кутия от храна, която забравям да върна вече втори ден и една тел, с която си играя – помага ми да мисля.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

В момента само C# в Unity. Сам съм се учил на всички езици, които някога съм ползвал. Преди питах по разни форуми, но откакто има Stack Overflow нямам нужда от нищо друго.

Има ли въпроси, които те затрудняват?

Постоянно си задавам въпроси, които ме затрудняват. Преди бях много уверен в отговорите си. Напоследък ги поставям повече под съмнение. Не мога да преценя кое е по-добре честно казано.

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

“Защо искаш да работиш тук?” Разработката на видео игри е сложен процес, който включва артистичност и решаване на проблеми. За мен е важно хората, които работят по проекта, да имат вътрешна мотивация, която не е свързана на първо място със заплатата. От отговора веднага си проличава кой защо дошъл е тук.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Да! Планинско колоездене и слаклайн (ходене по въже). Мечта ми е да изпробвам летене с парапланер.

Какво четеш за разпускане?

Предимно неща, които ме карат да се замислям и да изпробвам прилагането на нови концепции в личния си живот или на работа. В момента се сещам за автори като Робърт Кийосаки, Ричард Кох, Джордън Питърсън и др. Не чета художествена литература, а и след дълъг работен ден, четенето по-скоро ме напряга.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

В зависимост от предизвикателството, решението може да се крие на много места. Най-лесно е, когато проблемът вече е решен от други хора в индустрията – тогава можеш да адаптираш съществуващи решения.

По-интересно е, когато се сблъскаш с нещо ново. Тогава знаеш, че чуждите решения не могат да те спасят и се налага да иновираш. За мен иновацията е креативен итеративен процес, който може да отнеме дълго време, защото ти и екипът ти трябва да извлечете решението от самите вас. Успех с това!

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Не се справям толкова добре, колкото ми се иска. На работа постоянно ми се налага да обръщам внимание на проблеми от най-различно естество и да взимам решения. Най-лесно се концентрирам вкъщи, затова обичам да отделям време за работни размишления през почивните си дни.

Какви са твоитe хобита?

Най-новото ми хоби е да се уча да създавам електронна музика. Не ми се отдава много време да го практикувам в момента, но когато седна, минават 3-4 часа преди да съм се усетил. Иначе през лятото – маунтин байк и слаклайн.

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

В момента следя главно новостите в игровата индустрия. Получавам новините си от социалните мрежи, тъй като съм абониран за групи и страници, които пускат интересно съдържание. Когато нещо ми хване окото, го проследявам и проучвам по-обстойно.

Гледам новини само на телефона си – на компютрите си имам плъгин, който ми премахва News Feed в социалните мрежи, за да не ме разсейват по време на работа.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Технологичните събития са важни, защото са платформа за обмен на контакти, както и привличат вниманието към индустрията. Посещавал съм подобни събития главно като изложител, но интровертната ми личност не е привлечена към шума и суматохата.

Разкажи ни за забавна случка по време на работа.

Толкова простотии се случват всеки ден, че всичко ми се слива в едно. Знаете ли, че има турска версия на филмът “E.T.” от Стивън Спилбърг? Казва се “Homoti”. Аз не знаех. Исках ли да знам? Не, но на работа никой не те пита.

Къде си се представяш след 5 години?

Надявам се, все още живеещ в България и издал поне още две игри… и един як хаус трак!

Кои са топ книгите, които всеки програмист трябва да прочете?

Не знам. Не съм чел книги за програмиране и няма да е гот да ви препоръчам нещо, което някой ми е препоръчал, но аз никога не съм чел лично.

Кой е твоят IT гуру?

Стаковерфлоу Иванов.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Това, че изкуство и технология се обединяват в едно, в резултат на което се получават въвличащи светове и оригинални механики, които влизат под кожата на хората.

Кога предпочиташ да кодиш – през деня или през нощта?

Винаги, когато ми дойде вдъхновение. 4 часа сутринта? Няма проблем!

 

Тагове: , , , , , , , , ,