27 април, 2024

През 2019 година се наблюдава сериозен растеж спрямо технологичната стартъп екосистема в Африка. Държавите с най-големи инвестиции са Нигерия, Кения, Египет и Южна Африка, като разработването на финансови технологии е най-честият избор от страна на инвеститорите.

По данни на Partech стартъпите в Африка са 234. Инвестициите на 41% от тях са в сферата на fintech. Наблюдава се и покачване на процента за жените, които създават компания, с цели +17%. Други данни показват, че най-големите инвеститори идват от Китай. Близо 36% от инвестициите, които достигат до 2 млрд. долара общо, са насочени към Нигерия.

Само през ноември са привлечени 360 милиона долара, което се равнява на една трета от общите инвестиции за рисков капитал, събрани в цялата Африка през 2018 г. (повече от половината са от китайски инвеститори).

По очевидни причини кредитирането от нигерийските fintech услуги може да достигне само до онези, които вече са онлайн, което е около 40% от населението, според Нигерийската комисия за комуникации.

Друга причина, която създава проблеми на разработчиците в Twitter и Reddit, е традиционната банка. Тъй като стартъпите в голяма степен зависят от традиционните банки, заради кредитни истории, банкови сметки и проверка на самоличността – без традиционна банкова сметка е малко вероятно да получат финансов достъп за иновации.

В Нигерия има фундаментално ограничение на потенциала на финтех, който е в основата на всички останали – много хора или нямат телефон, или не могат да си позволят необходимите данни за достъп до тези услуги. За разлика от Гана и Сенегал, Нигерия няма национална гръбначна мрежа, чрез която високоскоростният интернет може да бъде разширен в цялата страна.

Но трябва да е ясно, че липсващата съставка не е повече финансиране с рисков капитал. Държавите, както в Африка, така и в на места в Европа, бавно се адаптират към иновациите, особено ако са включени промени с лъвски скок от днес за утре – днес без стабилен интернет, утре плащане с биткойн.

Материалът е подготвен от Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,