20 април, 2024

Технологиите са напът да улеснят дори тежкото бреме на родителството, като вероятно могат да спасят и нечий брак. Изследователи и техници от Института по технологии в Масачузетс изобретиха радиочестотен предавател, който успява да засече когато нещо не е наред с памперса на бебето.

RFID сензорът може да се вгради в хидрогела, който се използва в памперсите за еднократна употреба. При намокряне, хидрогелът се разширява и става проводник, изпращащ сигнал до RFID четецът в радиус от един метър. Използвайки Wi-Fi мрежата в дома, четецът може да бъде поставен до бебешкото креватче, така че да изпраща сигнал до телефона на някого от родителите. Според изследователите от MIT, въпросният сензор може да бъде изобретен за по-малко от дори два цента.  

Колкото и налудничаво да изглежда, някои от най-големите световни производители на памперси, вече предлагат т. нар. smart diapers, които освен че засичат мокротата в памперса и следят модела по който се появява, измерват и съня на бебето – кога спи и колко дълбоко. Повече информация за умните памперси можете да намерите ТУК.

Тагове: , , ,
Author