20 април, 2024

Георги Мутафчиев е CEO на стартъпа KnnectMe. Георги сподели, че е човек, който не обича да подтиска положителните си емоции. Той е PHP Developer, който е израстнал в Банско и обича да играе тенис на маса.

Как започва работният ти ден?

Всеки един ден започва по различен начин. Старая се да комбинирам постоянството в работата с пъстрото разнообразие на неработния процес. Ако има действие, което да характеризира обичайния старт на работата при мен, то това е половинчасовото наблюдаване на изгрева. Това е момент, който очертава настроението ми за оставащата част на деня. Обикновено по това време се задейства мисловният ми процес и очертава границите на настъпващия ден. Следващата стъпка е кофеиново ободряване и включване на компютъра.

С какви проекти се занимаваш?

Диференцирал съм работата си в две основни направления – краткосрочни фрийланс проекти и дългосрочни бизнес проекти. Фрийланс частта е изключително полезна за бизнес частта, понеже проектите, с които се занимавам, варират от обикновени корпоративни сайтове, през онлайн магазини, корпоративен брандинг, чак до онлайн обучителни курсове.

Освен фактът, че тези проекти се грижат за осигуряването на месечния ми бюджет, опитът, който натрупвам с вършенето им, ми помага да доусъвършенствам бизнес проектите ми. Основният бизнес проект, с който се занимавам, е наречен KnnectMe. Той представлява иновативна услуга за комплексно управление на контактите в бизнеса и се предлага под формата на уеб и мобилно приложение, свързано с пластик карта с QR код.

Радвам се, че KnnectMe успя да се преобрази от индивидуална инициатива в проект със стабилен екип, благодарение на тех ръководителя Борислав Станкулов, както и хората, които пряко му съдействат за експресното развитие на технологичната част на проекта. Разбира се, благодарности и на „тежката артилерия“ (така наричана от нас), съставена от Иван Мутафчиев и Абдел Кадер Боуакил, грижещи се за бизнес развитието на проекта и пазарното му позициониране.

Как изглежда бюрото ти? Имаш ли нещо по-специално на него?

Бюрото ми изглежда по 100 различни начина. Не съм почитател на талисманите, нито на фиксираните бюра. Прекарам ли повече от месец на едно и също работно бюро, започвам да се чувствам като служител в държавната администрация, което се отдалечава от представата ми за работа. Старая се да бъда максимално мобилен и именно заради това, бюрото ми най-често има all-in-one PC или лаптоп върху него, бутилка вода, плод за освежаване и лула за напрегнатите моменти. Също така, за мен е важно, мястото, на което работя, да бъде светло и да ми дава възможност за бърз поглед към природата. Имам опит в работата в споделени работни пространства и смятам, че това е една превъзхдона алтернатива на наема на собствен офис.

Какви програмни езици използваш? Къде си ги научил?

През последните години форматът на работата ми се измени особено и това ме предразположи към научаването на нови програмни езици и инструменти. В началото на IT кариерата ми, започнах с изучването на чист PHP, като го обвързвах с уменията ми в UI Design, които тогава бяха значително по-развити. В последствие преминах към използването на Symfony за създаване на леки приложения. По същото това време, паралелно се обучавах на C# и JavaScript. В крайна сметка, работата ми претърпя трансформация и ме върна отново към PHP, този път в организма на WordPress. Към днешна дата навлизам постепенно в cross-platform програмирането, поради пряката му връзка с проекта KnnectMe.

Как премина интервюто ти за работа в компанията, в която работиш?

Премина отлично. Самото интервю се състоеше от един единствен въпрос: „Правим ли го?“. Отговорът ми беше положителен и се назначих на директорска позиция.

Кои са въпросите, които са те затруднявали?

Въпросите, които понякога ме затрудняват, са свързани с нивото на мотивацията ми в дадения момент и в гъвкавостта, която мога да приложа, за да реша даден бизнес казус. Може би любимият ми въпрос е: „“Сигурен ли си?“, с любим отговор: „Абсолютно!“.

Какъв въпрос би задал ти на интервю за работа? Защо?

Бих попитал, кой е човекът, в чиято кожа, служителят би искал да бъде за един ден. Това е въпрос, който може да индикира за нагласата на служителя, за границите, които си поставя и за модела на живот и кариера, към които се стреми.

Имаш ли интерес към даден спорт?

Разбира се. Израстнал съм в Банско и имам естествена връзка с Пирин планина. Оползотворявам малкото свободни дни през зимата с каране на ски. През останалото време обичам да играя тенис на маса.

Какво четеш за разпускане?

Обичам да чета книги и статии, които са пряко свързани с моето развитие. Те могат да бъдат технологично или бизнес насочени. Също така съм почитател на философски и психологически четива, които ми помагат да усъвършенствам себе си като личност и да дооформя разбиранията си за света.

Къде откриваш решение на професионалните си предизвикателства?

Смятам, че решението на всяко едно предизвикателство се крие в простотата. Опитвам се да изчистя всяка украса на дадения казус, за да мога да стигна до същността му. Понякога откривам решението в думите на колега, понякога през прозореца, но най-често в тавана на стаята. 🙂

Как се справяш с концентрацията в работна среда?

Концентрацията на работното място е предизвикателство за мен. Опитвам се да поставям дневни задачи, които да бъдат изпълнени, но доста често се случва да получа ново вдъхновение или идея и да отложа някои от тях. Това не означава, че те не биват изпълнени, но се случва работният ми ден да продължи до полунощ.

Какви са твоитe хобита?

Обичам фотографията и се стремя да хващам красиви и уникални моменти в кадър. Освен това съм почитател на конструирането – било то на Lego модел или на 3D визуализация на нещо, което искам да създам.

Кои са любимите ти сайтове/книги на технологична тематика?

Обичам сайтове от типа на Kickstarter, които ми дават поглед върху случващи се иновационни проекти и ме зареждат с мотивация и нови идеи. Други примери за тех сайтове са Awwwards, TechCrunch, BusinessInsider, Entrepreneur. Имал съм приятен контакт с литературата на Робърт Кийосаки, Денис Колисниченко, Алесандро Форте, Фридрих Ницше и Ашли Ванс.

Разкажи ни за интересна/забавна случка по време на работа.

Аз съм човек, който в никакъв случай не обича да потиска положителните си емоции. Имах случай, в който работих по разработката на уеб приложение, преди около две години. Тъкмо бях приключил с респонсив настройките на UI на приложението и в момента, в който реших да проверя крайния резултат, на монитора ми се появи може би най-трагичната визия на приложение, която съм създавал. Тогава работех в споделено работно пространство и избухнах в искрен смях, придружен с две-три сълзи от моментно отчаяние. Смехът повали и останалите работещи и след няколко минути, всеки беше оставил проекта, по който работи и си спретнахме няколко минутно cringe dance парти. 😀

Къде си се представяш след 5 години?

Старая се да вървя напред и да надграждам себе си най-напред като човек и след това като професионалист.
След пет години очаквам проектът KnnectMe да се е превърнал в глобална услуга за управление на контактите в бизнеса, да даде възможност на млади професионалисти да се включат в него и да даде нов ход на начините на взаимоотношенията на хората в бизнеса. Осъзнавам, че пътят до там е доста предизвикателен, но съм убеден, че непрекъснатата работа, която е започната, да продължи до тогава. В личен план се надявам да успея да установя нови полезни контакти и да открия нови приятели и съмишленици.

Посещаваш ли технологични събития? Защо според теб са важни?

Стремя се да посещавам най-интересните технологични събития в България и понякога в чужбина. Според мен са изключително важни за сверяването на часовника на човек, понеже показват иноваци в различни сфери на технологиите и бизнеса. Също така, подобни форуми са страхотна възможност за създаването на нови контакти и бизнес възможности.

Кой е твоят IT гуру?

Почитател съм на практичните и скромни професионалисти. Според мен, един от прохождащите IT специалисти в България е моят колега и приятел Борислав Станкулов. Въпреки скромната му възраст, той е пример за човек, имащ уменитето да учи светкавично бързо и да се адаптира успешно във всякакви непредвидени ситуации. Ако има бъг, той му програмира крила, с които да излети далеч от проекта.

Кои са нещата, които обичаш в своята професия?

Обичам свободата и динамиката. Имам възможност да работя от различни места по света и да се адаптирам към нови работни проекти, благодарение на неспирно появяващите се нови IT инструменти и решения.

Имаш ли домашен любимец? Как се казва той?

Имам доста домашни любимци. Фаворит ми е котката – Буба.

 

 

 

 

 

 

Тагове: , , , ,