20 април, 2024

Социалните акаунти на Facebook бяха временно поети от група хакери. Хакерската група OurMine публикува в акаунти в Twitter и Instagram за Facebook и Messenger, като пише, че „дори Facebook е хакерски“. Всичко вече е въстановено, но атаките са опит за показване на киберуязвимости.

Групата публикува изявление в Twitter от акаунта на Facebook. „Здравей, ние сме OurMine. Е, дори Facebook е хакерски, но поне сигурността им е по-добра от Twitter.“ Самият Facebook не беше хакнат.

Twitter потвърди, че хакването е станало чрез трета страна и че акаунтите са били заключени, след като е бил уведомен за проблема.

Атаката във Facebook изглежда е последвала подобен хак срещу отбори в Националната футболна лига. Изглежда, че акаунтите са достъпни чрез платформата Khoros.

Khoros е маркетингова платформа, която бизнесът може да използва за управление на своите комуникации в социалните медии. Обикновено тези платформи управляват или имат достъп до паролите и данните за влизане на своите клиенти. Khoros са отказали да дадат интервю на BBC за коментар.

OurMine е хакерска група, базирана в Дубай, която атакува акаунтите на корпорации и високопоставени лица в миналото. В миналото са хаквали основателя на Twitter Джак Дорси, изпълнителния директор на Google Сундар Пичай и корпоративните акаунти на Netflix и ESPN.

Групата твърди, че атаките ѝ са създадени да покажат липса на сигурност. Но също така инструктира жертвите да използват неговите услуги за подобряване на защитните мерки.

Тагове: , , ,