25 април, 2024

Компанията планира да подкрепи програмата AI for Health в проучването и намирането на решение срещу някои от най-тежките заболявания на нашето съвремие. 

Тази инициатива, разбира се, няма как да мине без помощта на съвременни технологии като AI и Deep Learning. Тяхната задача в петгодишния план е да подобри механизмите за диагностика, което автоматично ще отвори и повече врати в превенцията на заболяванията. Финансирането ще бъде разпределено в различни здравни изследователски организации, а Microsoft ще предостави своите AI и Cloud инструменти. 

От компанията са убедени, че използвайки изкуствен интелект, в даден момент ще попаднат на нещо, което никой не е очаквал и именно това ще отвори нови пространства за поглед на медицината. Раковите заболявания са един от приоритетите, както и Синдром на внезапна детска смърт (SIDS). В неговия случай, деца, нямащи още годинка умират в съня си, като медицината на този етап няма отговор на въпросите как и защо се случва това. В САЩ съществуват около 2000 случая на година. 

Определено в настоящето изкуственият интелект навлиза все повече в медицината и гради път към бъдещето, като все повече големи компании стартират инвестиции в изследователска дейност. Преди няколко дни от IBM обявиха, че се включват на помощ в изследването на болест на Хънтингтън – едно от най-коварните и непреодолими невро-дегенеративни генетични заболявания, подобно на паркинсон, водещи до загуба на мускулната координация. В случая изкуственият интелект ще си съдейства с бази данни от образи, направени с ядрено-магнитен резонанс. 

Тагове: , , , ,
Author