23 април, 2024

Павел Ташев е разработчик и предприемач, разработил множество платформи като Schoodle, Peoplegogo, StartupStage и др. 

Г-н Ташев, как се чувствате на Global Tech Summit и има ли нещо, което Ви изненадва? 

Определено виждам доста интересни неща. Преди малко се срещнах с няколко млади момчета, които правят разработка в областта на Smart Homes. Демонстрираха как можеш да управляваш осветление и музика от разстояние с жестове.  Беше впечатляващо. Хареса ми че хората имаха интерес към моята презентация и разбраха идеята зад StartupStage. 

Как смятате тези събития се отразяват на местната технологична общност? 

Те са абсолютно задължителни. Независимо дали създаваш стартъп и го презентираш, или си посетител на такъв род събития, общуването с хора и обменът на идеи винаги е полезно . Моето мнение е, че тук в Източна Европа и конкретно България, имаме нужда от повече стартъпи и инициативи подкрепящи стартъпите. 

В процеса на Вашата работа, какви са основите върху които стъпвате? 

Опростеността. Винаги когато разработвам продукт се стремя към няколко неща – ясно дефиниран и възможно най-опростен модел на комуникация и управление на задачи между членовете на екипа, не толкова силен фокус върху технологиите, колкото върху решаването на конкретен проблем. 

Имате ли тревоги относно технологиите? 

Да. Най-тревожното нещо за мен е изкуственият интелект. През лятото на 2020 година във Варна ще бъде представена книгата на френски психоаналитик, чието име за жалост не помня. Въпросният психоаналитик има разработки в областта на неврологията и психоанализата. В резултат на неговите проучвания се установява, че невронни мрежи, такива каквито имаме и в човешкият мозък, след определен брой неврони могат да формират области, които влияят на процеса на вземане на решения, но системата (човекът или друг индивид) няма директен достъп до тях. Твърдението на аналитикът е, че неврологията обяснява съществуването на несъзнаваното. В този ред на мисли ако създадем изкуствен интелект с голям брой неврони, този изкуствен интелект може да има несъзнавано. Част от изчислителната машина ще влияе на процеса на взимане на решения, но в същото време самият изкуствен интелект няма да има директен достъп до нея. Ако това е вярно, бих казал че това е леко притеснително. 

Говорейки за технологиите и бъдещето, съм мислил и над темата за подобряването на човешкият геном. Например, устройство или механизъм, който е способен да подобри зрението на човека. Смятам, че след време всички в обществото ще могат да се възползват от такива технологии. Но същевременно, след няколко десетилетия това би могло да доведе до голямо разделение в обществото, защото тези технологии ще струват определена сума, която някой ще могат да платят, а други не. В резултат обществото ни ще бъде разделено на “нормални” и “подобрени” хора. Ще се появи нова раса или раси. Не искам да звучи черногледо, но това е рецепта за конфликти.

Какво бихте посъветвали младите разработчици? 

Накратко – не напускайте работа само защото имате гениална идея за startup, не се отказвайте да работите върху вашия startup, не спирайте да се учите и не спирайте да се опитвате. 

 

Интервюто проведе Стефан Стефанов

Тагове: , , , , , , , , ,
Author